Și la case mai mari: 825 de copii din 9 comune din Franța cu toxiinfecție alimentară

29 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Și la case mai mari: 825 de copii din 9 comune din Franța cu toxiinfecție alimentară

Numărul mare al copiilor afectați i-a determinat pe primarii localităților respective să informeze Agenția Regională pentru Sănătate (ARS) din Pays-de-la-Lorie, situată la Nantes. Recent, ARS a publicat concluziile analizelor întreprinse. Verdictul: investigațiile epidemiologice și prelevările de la bolnavi confirmă că mare parte dintre acești copii au făcut toxiinfecție alimentară colectivă din cauza unui norovirus.

Norovirusul

Norovirusul (sau virusul Norwalk) este activ, mai ales în sezonul rece și este responsabil de gastro-enterite. El se răspândește în special acolo unde sunt probleme cu igiena. Pentru a ne proteja de acest virus, esențial este să ne spălăm pe mâini frecvent, dar mai ales înainte și după ce mâncăm, înainte și după ce folosim grupul sanitar, să evităm contactul cu persoanele infectate și să consumăm alimente preparate corect din punct de vedere termic.

Potrivit ARS, firma care furnizează preparate alimentare școlilor nu are nicio vină în acest caz. Analizele efectuate pe eșantioane-martor nu au evidențiat prezența norovirusului, deși au existat suspiciuni majore că o salată piemonteză rece ar fi fost punctul de plecare al toxiinfecției alimentare. Așadar, pe baza probelor, ipoteza contaminării în momentul pregătirii a fost exclusă.

Investigațiile continuă cu scopul de a descoperi originea contaminării, în special pe traseul parcurs de materiile prime până la momentul pregătirii lor, spune ARS. Copiii mai mult s-au speriat decât au suferit, deoarece simptomele au dispărut în 24 de ore. Din cei 825 de copii cu simptome de toxiinfecție, doar 2 au trecut pe la departamentul de urgențe pediatrice, înainte de a reveni în familie

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră