Testul de sânge care poate prezice moartea prematură cauzată de o infecţie

24 Oct 2015
Testul de sânge care poate prezice moartea prematură cauzată de o infecţie
Potrivit unui studiu australo-finlandez, un test de sânge ar putea să indice dacă o persoană, aparent într-o stare bună de sănătate, este susceptibilă de a muri din cauza unei infecţii (pneumonie, septicemie...) în decursul următorilor 14 ani.

Cercetătorii australieni şi finlandezi au identificat un biomarker, numit glicoproteina acetilat (GlycA), care pare să aibă capacitatea de prezice moartea prematură cauzată de infecţii.

Concluziile acestor cercetători, bazate pe un studiu realizat pe un eşantion de 10.000 de persoane şi publicat la 22 octombrie în revista Cell Systems, sugerează că nivelul ridicat al GlycA în sânge indică o stare de inflamatorie cronică, rezultată dintr-o infecţie gravă sau un răspuns imunitar exagerat.

Echipa de cercetare a constatat că, dacă nivelul GlycA este mare, rata de citokine (molecule imunitare de semnalizare) creşte şi ea. De altfel, pacienţii care au avut recent o infecţie prezintă, de asemenea, un nivel crescut de neutrofile, un alt tip de celule de apărare inflamatoare implicate în infecţiile microbiene.

Scurt-circuit salvator


„Noi vrem să-i ajutăm pe oameni să identifice ceea ce ar putea să reprezinte un risc major de boală sau chiar de deces, a declarat autorul principal al studiului, Michael Inouye de la Universitatea din Melbourne. „Noi vrem să scurt-circuităm acest risc şi pentru aceasta avem nevoie să ştim mai multe despre acest biomaker sanguin”, mai spune Michael Inouye.

Aşadar, mai sunt necesare studii suplimentare pentru a se descoperi mecanismele ce fac legătura dintre GlycA şi inflamaţie, inclusiv cu moartea prematură. „Acest studiu este un exemplu de progres care poate fi făcut dacă clinicienii, cercetătorii şi tehnologii conlucrează. Noi sperăm să facem mai mult pentru că iniţiativele interdisciplinare strategice la scară mare sunt o necesitate absolută", susţine Michael Inouye. 

Citiţi mai multe ştiri din Sănătate!

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră