Pacienţii cu talasemie şi hemofilie, în pericol de a rămâne fără tratament din 22 octombrie!

17 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Pacienţii cu talasemie şi hemofilie, în pericol de a rămâne fără tratament din 22 octombrie!

Radu Gănescu, președintele Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră și al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, spune că deja de la CNAS au primit în scris că, începând cu data de 22 noeimbrie, programul de talasemie şi hemofilie încetează, iar până acum,  Ministerul Sănătăţii a reacţionat cu promisiuni. 

 "Pacienții cu hemofilie și cu talasemie nu vor fi mutați, nu vor fi lăsați în stradă, ci își vor continua tratamentul în același loc în are s-au obișnuit și până acum, doar că, din punct de vedere administrativ, spațiul respectiv nu va mai aparține Institutului de Hematologie, ci Institutului Fundeni pentru că așa spune legea: tratamentul trebuie să se facă într-un spațiu autorizat pentru activități medicale. Cum Institutul de Hematologie nu este spital nu mai putea continua tratamentul. S-a găsit această soluție ca spațiul respectiv, dotat și modernizat, să aparțină de Institutul Clinic Fundeni. Pacienți vor rămâne acolo și își vor continua tratamentul",aprecizat recent Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. 

Totuşi, Radu Gănescu precizează că "sunt promisiuni", "noi nu am primit nimic scris de la Ministerului Sănătăţii negru pe alb".

De asemenea, în opinia lui Radu Gănescu, este foarte interesant cum o clinică va putea prelua şi asigura tratamentul a aproximativ 200 de pacienţi cu cele două patologii: talasemie şi hemofilie. În plus, comparativ cu pacienţii cu hemofilie, cei cu talasemie, pe lângă tratamentul cu medicamente, fac transfuzie de sânge, element vital în cazul acestora. Iar faptul că, în cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională este Centrul de Transfuzii Bucureşti reprezintă un avantaj pentru pacienţi, aici fiind depozitul de sânge al Bucureştiului, explică Radu Gănescu.

"Aici transfuzia se realizează ambulatoriu, se pot monitoriza tratamentul şi pacientul, nu este necesară spitalizarea, iar pacientul poate să meargă la serviciu, la şcolă etc.", subliniază Radu Gănescu. 

Până acum, CNAS a anunţat că, de la data de 22 octombrie, acest program încetează. Este motivul pentru care miercuri, 19 octombrie 2016, între orele 11.00 si 13.00, pacienții cu talasemie majoră și hemofilie vor picheta Ministerul Sănătății în semn de protest pentru nerezolvarea situației Centrului în care aceştia se tratează din cadrul Institutului Naţional de Hematologie Tranfuzională.

Problema accesului la tratament al acestor pacienti este veche. În ultimii 4 ani, periodic se reia discuţia privitoare la organizarea acestui centru, dar în ultima vreme s-a acuzatizat,
ajungându-se în situaţia ca, peste câteva zile, din data de 22 octombrie, să expire  prelungirea acordată de CNAS pentru a rezolva organizărea acestui centru. Asta înseamnă că tratamentul pentru pacienţii cu hemofilie şi talasemie ar putea fi sistat.

Potrivit unor informaţii, contractul privitor la acest program ar putea fi prelungit până în ianuarie, ceea ce înseamnă, în realitate, o rostogolire a problemei, pentru ca în ianuarie pacienţii să se confrunte din nou cu aceeasi problemă.



Alte stiri din Sanatate

Ultima oră