Studiu: Obezitatea alterează răspunsul sistemului imunitar împotriva Covid-19, crescând riscul unor forme severe ale bolii

07 Sep 2020
Studiu: Obezitatea alterează răspunsul sistemului imunitar împotriva Covid-19, crescând riscul unor forme severe ale bolii

Obezitatea a fost asociată încă de la începutul pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2 cu un risc ridicat de forme grave de Covid-19, fiind deja publicate mai multe studii și ipoteze pe această temă. Un nou studiu prezentat recent în publicația Endocrinology arată că obezitatea alterează răspunsul sistemului imunitar împotriva Covid-19, crescând riscul unor forme severe ale bolii.

Autorii studiului, cercetători la Universitatea Michigan din Statele Unite, afirmă că obezitatea influențează sistemul imun, provocând o activare a unor părți ale acestuia.

Astfel, atunci când apare o infecție la o persoană cu o afecțiune preexistentă, sistemul imunitar se hiper-activează, dar într-un mod dăunător.

“Pandemia de Covid-19 ne-a făcut să conștientizăm interacțiunile compelxe dintre obezitate și boli infecțioase și faptul că avem încă zone necunoscute privind modul în care afecțiunile cronice afectează răspunsul imun la infecții acute”, a explicat Durga Singer de la Universitatea Michigan și unul dintre autorii studiului, citată de sciencedaily.com.

Cercetătorii au analizat date privind evoluția clinică a unor pacienți cu obezitate și Covid-19 și au ajuns la concluzia că rolul macrofagelor, celulele care “se hrănesc” cu agenți patogeni care intră în organism, este alterat la pacienții cu obezitate, putând provoca daune ale țesutului sănătos din organe.

O astfel de interacțiune dintre obezitate, macrofage și infecții a fost identificat anterior și la alte tipuri de agenți patogeni, cum ar fi virusul gripal, chiar dacă intensitatea este mai mică decât în cazul Covid-19.

În cazul infecției cu SARS-CoV-2, răspunsul alterat al sistemului imunitar poate provoca distrugeri la nivelul organelor afectate de infecție și limita capacitatea organismului pacientului de a lupta cu virusul.

Medicii din diferite țări în care au apărut multe cazuri de persoane tinere cu forme severe de Covid-19 au observat că un număr semnificativ dintre acestea erau asociate cu un exces de greutate. Experții europeni au explicat acest fenomen prin factori mecanici și hormonali.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră