Un octogenar riscă trei ani de închisoare pentru că şi-a ajutat soţia suferindă să se sinucidă

23 Sep 2015
Un octogenar riscă trei ani de închisoare pentru că şi-a ajutat soţia suferindă să se sinucidă
Jean Mercier este judecat pentru că a ajutat-o pe soţia lui să-şi pună capăt zilelor. Un nou proces care relasează în Franţa, dezbaterea despre sfârşitul vieţii.

Jean Mercier riscă trei ani de închisoare. El are 87 de ani şi este urmărit pentru că nu a acordat asistenţă unei pesoane aflate în pericol. În fapt, acest bărbat şi-a ajutat soţia, Josiane, să se sinucidă, întrucât suferea de depresie severă şi de dureri puternice legate de artroză. Josiane avea 83 de ani şi până la acest final, ea a avut mai multe tentative de suicid.

Cei doi soţi au aderat la Asociaţia pentru dreptul de a muri în demnitate (ADMD) şi acest gest este ecoul promisiunii reciproce dintre cei doi făcute în urmă cu 15 ani. Faptele pentru care Jean Mercier a fost chemat în faţa justiţiei s-au petrecut în noiembrie 2011, când el a acceptat de a-i aduce soţiei lui medicamente, printre care morfină. De asemenea, el a chemat un medic câteva ore mai târziu, căruia i-a mărturisit gestul făcut. „În fond nu aveam nimic de ascuns, eu ştiu că ea a plecat în pace”, a explicat Jean Mercier.

Procesul va avea loc la Tribunalul Saint-Etienne, la 27 octombrie anul acesta.

Elveţia, Belgia, Luxemburg, Olanda


Acest episod a relansat şi mai puternic problema sfârşitului vieţii, o dezbatere controversată. În Franţa, legea Leonetti, în versiunea finală, autorizează recurgerea la sedarea profundă şi continuă până la deces, în cazul pacienţilor în fază terminală, care fac ei înşişi o cerere în acet sens şi al căror prognostic vital este limitat pe termen scurt.

În prezent, suicidul asistat şi eutanasia sunt legale în patru ţări europene: Elveţia, Belgia, Luxemburg şi Olanda. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră