O femeie a născut, în timpul sarcinii fiind operată de un fibrom gigantic

07 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
O femeie a născut, în timpul sarcinii fiind operată de un fibrom gigantic

 

Uterul gravid este unul dintre cele mai bogat vascularizate ţesuturi din organism, de aceea operaţiile pe uter în sarcină sunt considerate extrem de dificile, ele fiind de regulă evitate. Însă uneori, beneficiile contrabalansează riscurile şi, în cazuri extreme, se intervine pentru salvarea sarcinii. Pacienta a născut luna trecută un baieţel perfect sănătos. În prima lună de sarcină, ea ştia  de acest fibrom uterin, dar nu că era unul gigantic. Medicii consultaţi i-au recomandat să ia în calcul întreruperea sarcinii.   

„Ştiam că am fibrom uterin, însă mic, de patru centimetri. În septembrie, când am aflat că sunt însărcinată, am efectuat o ecografie, sarcina era intrauterină, însă fibromul crescuse rapid şi avea deja 12 cm. Se triplase, iar eu eram însărcinată în patru săptămâni. Primii doi medici, pe care i-am consultat, mi-au sugerat că soluţia cea mai bună ar fi să fac un avort, iar eu am vrut să mai aflu o părere. Căutând pe internet, am găsit site-ul domnului dr. Istoc şi mergând la dumnealui a fost singurul care a propus o intervenţie chirurgicală curajoasă, ce viza salvarea uterului şi a sarcinii. Fiind primul copil, nu luam în calcul să renunţ la sarcină. Dacă nu l-aş fi cunoscut, astăzi băieţelul meu perfect sănătos nu s-ar mai fi aflat în viaţă”, declară mama, care a dorit să rămână anonimă.

Fibroamele uterine apar de cele mai multe ori în cazul femeilor aflate la vârstă fertilă, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbări majore în viaţa şi comportamentul femeilor cu aceasta afecţiune. Şi mai dramatic este atunci când sarcina apare concomitent cu o tumoră uterină gigant, de cele mai multe ori pacienta fiind condamnată la pierderea sarcinii. Uterul gravid este unul dintre cele mai bogat vascularizate ţesuturi din organism, de aceea operaţiile pe uter, în sarcină, sunt considerate extrem de dificile, ele fiind, de regulă, evitate. Însă, uneori, beneficiile contrabalansează riscurile şi în cazuri extreme se intervine pentru salvarea sarcinii.

„Este una din cele mai impresionante intervenţii realizate personal, îndepărtarea unui fibrom gigant, în prezenţa unei sarcini de 8 săptămâni. Pacienta a ajuns la mine după ce mai mulţi medici i-au spus ca şansele de păstrare a sarcinii sunt zero şi doar avortul este soluţia. A fost una dintre cele mai dificile intervenţii de până acum, operaţie în urma căreia fibromul a fost îndepărtat fără să fie afectată sarcina. Din fericire, pacienta este acum mamica unui băieţel perfect sănătos, născut prin cezariană, fapt ce pentru mulţi medici reprezintă un miracol, privind la imaginile RMN de la începutul sarcinii ce arătau embrionul de 2 cm înfruntând tumora de 18 cm. Tehnologia în domeniul medical salvează cu adevarat vieţi, laolaltă cu o echipa medicală determinată să depaşească orice obstacol în dorinţa de a rezolva cazuri cu adevărat dificile. Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijinul colegilor mei, cărora le mulţumesc”, povesteşte dr. Silviu Istoc.

Statistic vorbind, fibromul uterin apare frecvent la paciente cu vârste între 35 şi 40 de ani, în proporţie de 25%, crescând spre 40% în cazul celor trecute de pragul de 40 de ani. De aceea, vârsta optimă pentru a da naştere unui copil se recomandă a fi în intervalul 20-25 de ani, întrucât după 30 de ani scade rata de fertilitate şi pot să apară complicaţii ginecologice, precum fibromul uterin, precizează medicul ginecolog dr. Silviu Istoc.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră