Rezultatele primei runde de testări a Remdesivir: medicamentul nu ameliorează simptomele asociate coronavirusului

24 Apr 2020 | scris de A.A.
Rezultatele primei runde de testări a Remdesivir: medicamentul nu ameliorează simptomele asociate coronavirusului

În urma efectuării primului test extins asupra medicamentului Remdesivir considerat medicamentul minune care ar trata noua infecție cu coronavirus rezultatele nu sunt la nivelul așteptărilor, precizează The Guardian.

Medicamentul a dispărut rapid de pe piață după ce Donald Trump a declarat că este un tratament extrem de promițător.

În prima rundă a testelor au fost selectați 237 de pacienți confirmați pozitiv, o parte dintre aceștia au fost tratați cu Remdesivir, ceilalți primind un tratament placebo. Medicamentul nu a avut rezultatele așteptate, evoluția pacienților nu a fost diferită față de cei care au primit placebo. Studiul a fost întrerupt deoarece s-a observat efecte secundare grave.

CITIȚI ȘI: Cum este testat Remdesivir, medicamentul care dă speranțe lumii în lupta cu noul coronavirus

Rezultatele slabe obținute în urma testelor au apărut pe pagina Organizației Mondiale a Sănătații, dar au fost șterse în scurt timp. Purtătorul de cuvând al OMS a declarat că documentul a fost făcut public mult prea devreme dintr-o eroare.

”Un draft al rezultatelor cercetărilor a fost transmis reprezentanților OMS și a fost făcut public dintro greșeală.Documentul este atent analizat în aceste momente și se așteaptă rezultatele finale pentru a-și exprima opinia specialiștii”, a declarat Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt OMS.

Remdesivir este fabricat de o companie din Statele Unite, Gilead Sciences și este administrat pentru tratarea virusului ebola, fiind un antiviral, dar nici în acest în caz nu s-au obținut rezultate promițătoare.

CITIȚI ȘI: Covid-19: Ce ştim despre Remdesivir, medicamentul de la Gilead: eficienţă, preţ, disponibilitate

Mulți doctori au administrat pacienților acest tratament chiar dacă nu a fost testat și nu s-au obținut rezultate clare ale beneficiilor aduse, dar din lipsa unui tratament adecvat au recurs la orice medicament disponibil.

Remdesivir nu a putut fi inclus pe lista tratamentelor testate de experții din Oxford deoarece nu s-au mai putut procura cantitățile necesare studiului.

Cercetătorii chinezi au ajuns la aceeași concluzie: acest tratament nu ameliorează simptomele pacienților gravi afectați de coronavirus, dar Gilead a susținut că poate fi folosit pentru cazurile ușoare și medii.

În studiu menționat, 158 de pacienți au fost selectați să li se administreze Remdesivir, alți 79 au primit un tratament placebo fără a li se comunica cu ce sunt tratați. Nu au fost înregistrate diferențe în perioada de recuperare, 14% din cei care au primit medicamentul au decedat, și puțin sub 13% din cei care au primit placebo au pierdut lupta cu boala.

”În cadrul studiului efectuat pe pacienți confirmați pozitiv și internați în centrul nostru, administrarea Remdesivir nu a dus la nicio îmbunătățire a stării clinice sau virologice a acestora. Schema de tratament a fost întreruptă pentru 12% din pacienți deoarece înregistrau reacții adverse severe”, se precizează în raport fără a da detalii exacte despre aceste reacții.

Studiile medicamentului în Chicago au fost promițătoare, toți cei 125de pacienți tratați cu Remdesivir au fost externați după o săptămână, însă diferența este că nu s-au făcut teste în paralel și cu un tratament placebo, astfel rezultatele nu sunt concludente.

Oamenii de știință își manifestă îngrijoararea față de administrarea acestor tratamente fără o bază solidă obținută în urma studiilor și testărilor avansate, deoarece acest virus este nou, nu a fost timp suficient pentru a elabora o schemă de tratament și nici eventualele efecte secundare ce ar apărea în urma administrării Remdesivir sau Hidroxiclorochină, precizează The Guardian.

CITIȚI ȘI: Antiviralul Remdesivir ar putea ajunge într-o lună în România, pentru tratarea bolnavilor de COVID-19

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră