Prof. dr. Rafila: Nu îmi aduc aminte de vreun deces legat de vaccinarea antirujeolică

06 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Rafila: Nu îmi aduc aminte de vreun deces legat de vaccinarea antirujeolică

Stocuri la nivel național, campanie de informare

Medicii de familie s-au confruntat cu numeroase situaţii în care vaccinul lipsea şi faptul că un părinte se prezintă la medic de mai multe ori şi nu reuşeşte să îşi vaccineze copilul nu consolidează încrederea în vaccinare ca activitate profilactică”, a subliniat prof. dr. Rafila la Forumul Naţional ”Stop Gripă”, organizat de Asociaţia "Pro Imunizare".

”Soluţia este una legislativă, pentru a crea un stoc de vaccin suficient să acopere perioadele în care acesta nu poate fi procurat, din motive obiective. Perioada de fabricaţie este extrem de lungă, de aproape trei ani. Există riscul să apară penurie. Singura soluţie este să avem o aprovizionare constantă, pe baza unor stocuri care să existe la nivel naţional”, propune prof. dr. Rafila.

De asemenea, este necesară finanțarea unei campanii continue de informare legat de imunizare. În opinia prof. dr. Rafila, ”decizia părinţilor în ceea ce priveşte vaccinarea trebuie să se bazeze pe cunoaştere şi încrederea, se construieşte pe cunoaştere, dar trebuie să avem surse de informare, campanii de informare permanente, nu sporadice, cum au fost până acum. Acest lucru trebuie reglementat şi asumat de autorităţile de reglemementare publică”. 

Asumarea consecințelor

Pornind de la faptul că în legislaţia tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene este prevăzută asumarea de către Ministerul Sănătăţii a tuturor consecinţelor legate de vaccinare, prof. dr. Rafila consideră că acest model trebuie să funcționeze și în România. 

Deși probabilitatea unor reacții adverse este foarte mică, totuși, prof. dr. Rafila spune că, ”dacă cumva apare o reacţie adversă la vaccin, lucrul acesta trebuie asumat şi compensat de Ministerul Sănătăţii, ceea ce este normal”.

Rujeola

Prof. dr. Rafila a subliniat că cele peste  700 de cazuri de îmbolnăvire de rujeolă din acest an şi  cele trei decese  sunt consecința directă a  acoperirii vaccinale scăzute pentru antigenul rujeolic.

”Eu, personal, nu îmi aduc aminte în ultimii ani să se fi înregistrat vreun deces legat de vaccinarea antirujeolică. Beneficiile sunt incomparabil mai mari, iar riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici. Vaccinurile sunt printre cele mai controlate produse farmaceutice. Durata de producţie a unui astfel de vaccin este foarte mare. Se face din două motive - să fie sigur şi eficace. Sunt două elemente care sunt luate în cosiderare întotdeauna de producătorii de vaccinuri”, a mai spus prof. dr Rafila.

Este o minciună

În acest context, prof. dr. Rafila este de părere că ar trebui să se pună punct discuțiilor lansate pe reţelele de socializare care susțin că, în țara noastră, vaccinurile nu sunt sigure.

”Este o minciună, nu este fundamentată de nimic, de niciun fel de incident, de niciun fel de dovadă de natură ştiinţifică. Decizia de a ne vaccina copii este individuală. Eu mi-am vaccinat băieţelul”, accentuează prof. dr. Rafila.

Se știe că Ministerul Sănătății a anunțat că, în țara noastră, în primele nouă luni ale anului, au fost confirmate peste 700 de cazuri de rujeolă în 25 de judeţe și trei  decese, în timp ce anul trecut  au fost înregistrate şapte cazuri de rujeolă şi niciun deces. Epidemia de rujeolă din acest an s-a manifestat în special în comunitățile unde acoperirea vaccinală este foarte scăzută. 

Potrivit dr. Anca Drăgănescu, președintele Asociației Pro Imunizare, acoperirea vaccinală în România înregistrează procente sub 75%, deși OMS recomandă un procent de peste 95%. Specialiștii avertizează că, în aceste condiții, există riscul reapariției unor boli grave, cum sunt poliomielita, difteria, tetanosul. 

.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră