Milioane de bolnavi de cancer mor pentru că nu au acces la radioterapie şi intervenţii chirurgicale

28 Sep 2015
Milioane de bolnavi de cancer mor pentru că nu au acces la radioterapie şi intervenţii chirurgicale
La nivel global, anual, milioane bolnavi de cancer mor fiindcă nu au acces la intervenţii chirurgicale și la radioterapie, indispensabile în oncologie, indică datele publicate în revista britanică The Lancet Oncology, preluate de AFP.

Prezentate în cadrul Congresului european asupra cancerului de la Viena, datele arată că peste trei sferturi din pacienții afectați de o formă de cancer nu beneficiază de o intervenție chirurgicală "sigură" și "adecvată". "Noile noastre estimări sugerează că, în ţările slab dezvoltate, mai puțin de un pacient din 20 și circa unul din cinci, din țările mediu dezvoltate, nu au acces la un act chirurgical de bază", afirmă profesorul doctor Richard Sullivan de la King's College din Londra, coordonatorul comisiei care a elaborat raportul asupra chirurgiei cancerului.

Comisia însărcinată cu evaluarea accesului la radioterapie avertizează că, din păcate, doar între 40% şi 60% din cei aproximativ 12 milioane de bolnavi de cancer beneficiază de această terapie, prescrisă mai ales în cancerele mamare, de prostată şi pulmonare.

În fiecare an, în lume, sun diagnosticate aproximativ 15 milioane de noi cazuri de cancer, estimându-se ca până în 2030 se ajungă la 22 de milioane, 80% dintre aceştia având nevoie de o intervenție chirurgicală și circa 60%, de radioterapie.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră