Radiații solare: Cea mai bună metodă de apărare: limitează timpul petrecut în soare, mai ales între orele 11 și 18!

24 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Radiații solare: Cea mai bună metodă de apărare: limitează timpul petrecut în soare, mai ales între orele 11 și 18!

Medicii avertizează că expunerea excesivă la soare poate fi cauza multor tipuri de cancer, în special melanom, a cataractei și a altor boli oculare, poate provoca îmbătrânirea precoce a pielii și creșterea riscului de infecții. Primul semn al expunerii excesive îl reprezintă arsurile solare, care debutează cu înroșirea pielii. În cazul persoanelor cu pielea de culoare deschisă, păr roșcat, ochi albaștri sau cu pistrui, arsurile solare pot apărea chiar după numai o jumătate de oră de expunere la soare, fără o protecție corectă. 

Îmbătrânirea precoce a pielii constă în modificări structurale ale dermei: apariția unor riduri accentuate, pielea se usucă, își pierde elasticitatea. 

Expunerea excesivă la soare este asociată și cu efecte negative asupra ochilor: sensibilizarea și înroșirea ochilor, fotokeratită, fotoconjunctiviă, pterigion (o excrescență peste cornee), cataractă și chiar unele cancere oculare. 

Insolația este un alt efect al expunerii excesive la soare. În această situație, persoana respectivă prezintă frisoane, transpirație abundentă, edem, febră și stări de greață și leșin. 

În cancerul de piele, expunerea la razele ultraviolete este o cauză dovedită de numeroase studii. Dar cel mai de temut este melanomul favorizat de radiațiile solare, un tip de cancer agresiv și cu un prognostic rezervat, dacă nu este diagnosticat în faze incipiente.

Toate aceste efecte negative pot fi evitate prin câteva măsuri simple: 
-    Evitați expunerea la soare între orele 11 și 18,
-    Alegeți locuri umbrite,
-    Purtați pălării de soare și ochelari cu protecție solară,
-    Folosiți creme de protecție solară cu FPS ridicat și refaceți stratul de cremă din două în două ore,
-    Purtați haine ușoare, din materiale naturale, de culoare deschisă,
-    Consultați medicul în cel mai scurt timp dacă apar simptome de arsură solară. 
 
Meteorologul Meda Georgescu subliniază că ”factorul de protecție solară (SPF), care apare pe fiecare produs pentru protecție solară, arată cât de eficient este acesta. Cu cât numărul este mai mare, cu atât protecția este mai bună. Folosirea unei creme cu protecție solară bună și îmbrăcămintea adecvată ajută cu adevărat. Cu toate acestea, cea mai bună metodă de a te apara este să limitezi timpul petrecut în soare, mai ales între orele 11 și 18”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră