Vești proaste! Maladia Parkinson favorizează apariția melanomului

28 Mai 2016 | scris de Istvan Deak
Vești proaste! Maladia Parkinson favorizează apariția melanomului

Astfel, femeile care suferă de maladia Parkinson prezintă un risc de 1,5 ori mai mare în comparație cu restul populației de a dezvolta un melanom - forma cea mai periculoasa de cancer al pielii -, iar în cazul barbatilor bolnavi de Parkinson, acest risc este de doua ori mai mare.

Pacienții care suferă de maladia Parkinson se confruntă cu un risc de până la două ori mai mare de a se îmbolnăvi de un cancer de piele letal, potrivit unei meta-analize ce a studiat concluziile obținute în urma a 12 studii clinice.

La nivel mondial, între 5 și 10 milioane de persoane suferă de maladia Parkinson, o boală neurologică progresivă care afectează mișcările trupului, făcând aproape imposibile mersul, vorbirea și scrisul. Boala apare ca urmare a distrugerii celulelor nervoase din creier. Aproximativ 132.000 de pacienți cu melanom sunt diagnosticați în fiecare an pe plan mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Nu a fost stabilită nici o legătură între Parkinson și celelalte tipuri de cancer de piele.

„Pacienții care suferă de maladia Parkinson prezintă, în general, un risc mai mic de a se îmbolnăvi de cancer, în special de cancerele asociate cu fumatul, însă ei prezintă un risc mai mare de melanom”, a rezumat Honglei Chen, coordonatorul acestei meta-analize.

„Una dintre explicațiile posibile pentru această legătură între maladia Parkinson și melanom constă în faptul că ambele boli ar putea avea în comun factori de risc genetici și de mediu”, a adăugat același cercetător.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră