Pseudouridimicina, un nou antibiotic natural, eficient contra bacteriilor rezistente la tratamentele actuale

04 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Pseudouridimicina, un nou antibiotic natural, eficient contra bacteriilor rezistente la tratamentele actuale

De curând, cercetătorii italieni au descoperit un nou antibiotic numit pseudouridimicina (PUM), anunță Sciences et Avenir.

Comparativ cu antibioticele concepute în ultimele decenii, noua moleculă naturală poate ”ucide” o largă gamă de bacterii, în special pe cele numite Gram negativ.

Avantaje

În Franța, acest tip de bacterii sunt responsabile de peste 80% dintre decesele provocate de infecții în spital, potrivit unei anchete recente de sănătate publică din această țară. Printre acestea, se află Escherichia Coli, Klebsiella pneumoniae, dar și gonococul, care este la originea unei boli cu transmitere sexuală, inclus pe lista OMS care cuprinde 12 familii de bacterii, cele mai amenințătoare pentru sănătatea omului.

Un alt avantaj al PUM: acțiunea acestei molecule face mult mai dificilă posibilitatea apariției în timp scurt de sușe rezistente, așa cum subliniază cercetătorii italieni în revista Cell. PUM blochează o ezimă comună tuturor bacteriilor (ARN-polimeraza), indispensabilă pentru ca ele să poată produce proteine. A fost obținută o imagine în cristalografie a PUM fixând enzima, realizată în colaborare cu o echipă de specialiști de la Universitatea Rutgers din New Jersey: ea arată că este o fixare specială, adică într-un loc crucial pentru funcționarea enzimei.

Noul tip de inhibare deschide calea dezvoltării de noi produse mult mai puternice, a căror acțiune ar putea fi combinată cu alte clase de antibiotice existente. Această abordare pare cu atât mai promițătoare cu cât PUM aparține aceleași familii de molecule ca medicamentele cele mai eficiente cunoscute, folosite contra virusurilor SIDA și hepatitei C, analogi nucleozidici, pentru sinteza acizilor nucleici.  

Prima dovadă a eficienței in vivo a PUM: noul antibiotic a permis vindecarea rozătoarelor infectate cu bacteria Streptococcus pyogenes pentru a mima o peritonită acută letală, fără a prezenta toxicitate aparentă. 

În următorii trei ani, obiectivul nostru este de a găsi produse deriviate ale PUM chiar mai eficiente și mai stabile, precizează Richard H. Ebright, coordonatorul cercetătorilor americani, citat de Sciences et Avenir.  La rândul lor, cercetătorii italieni din startup-ul Naicons din Milano au pus la punct producția industrială a PUM, plecând de la bacteria de origine, pe care au izolat-o pe sol.

Această cercetare subliniază că filonul principal al antibioticelor este la picioarele noastre și reînnoiește o tradiție inaugurată de pionierul francez Rene Dubos, veritabilul deschizător al drumului, în 1939, pe calea antibioticelor naturale.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră