Un nou antibiotic care tratează 80% dintre infecțiile provocate de enterobacterii multirezistente

20 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Un nou antibiotic care tratează 80% dintre infecțiile provocate de enterobacterii multirezistente

Lupta contra bacteriilor multirezistente la antibiotice reprezintă un obiectiv major, la nivel mondial. Bacteriile au capacitatea de a fi permanent cu un pas înaintea antibioticelor. Aceste microorganisme reușesc să-și pună la punct strategii de apărare în fața antibioticelor, generând infecții ale tubului digestiv. Le Figaro, scrie că 12.500 de decese sunt cauzate de aceste infecții, potrivit datelor oficiale (2012), și că noul antibiotic este așteptat să fie comercializat în Franța, până la sfârșitul anului 2016.

Așa cum spunea Alexander Flemming, după ce a descoperit penicilina în 1928, bacteriile au stratageme care le ajută să reziste antibioticelor, datorită genelor de rezistență cu care sunt dotate sau pe care le dobândesc în cursul evoluției.

Betalactaminele (penicilinele, cefalosporinele, carbapenemele), antibioticele cele mai prescrise de medici, sunt amenințate de una din aceste strategii de rezistență bacteriană.

Noul antibiotic -  comercializat în SUA sub numele de avycaz -, constituit din asocierea a două molecule, reușește să țină sub control această formă de rezistență. O moleculă, numită avibactam, neutralizează acțiunea de rezistență și permite celeilalte molecule, antibioticul propriu-zis, să acționează. Este vorba de o cefalosporină de generația a treia, care se prinde de unele elemente ale peretelui bacteriilor, distrugându-le.

Pentru a evita apariția rapidă a rezistenței la noul medicament, el va trebui să fie utilizat doar în situațiile în care se pune problema prognosticului vital, precizează Thierry Naas, director de cercetare la Facultatea de Medicină din Universitatea Paris Sud.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră