Prof. dr. Horaţiu Suciu: Primul transplant de cord din acest an. Pacientul era la capătul resurselor

15 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Horaţiu Suciu: Primul transplant de cord din acest an. Pacientul era la capătul resurselor

Profesorul doctor Horaţiu Suciu şi echipa sa de la  Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș au efectuat primul transplant de cord din acest an, „salvator” pentru un pacient, aflat la capătul resurselor. 

Se poate spune că acest prim transplant de cord  reactivează acest tip de intervenţii în ţara noastră care, de câteva luni bat pasul pe loc. În afară de faptul că este primul din acest an, acest transplant este deosebit şi din cauza particularităţii pacientului. El a mai fost operat pe cord deschis şi i s-a efectuat un by-pass aorto-coronarian pentru boală ischemică a inimii. Dar, din păcate, evoluţia a fost spre o insuficienţă cardiacă, singura soluţie fiind transplantul. „Acest transplant a venit salvator pentru pacientul acesta”, remarca prof. dr. Horaţiu Suciu, imediat după transplant.  

Inima a fost prelevată de la un donator în vârstă de 19 ani, din judeţul Harghita, victimă a unui accident rutier.

''Receptorul, chiar dacă este relativ tânăr, era într-un stadiu foarte avansat de insuficiență cardiacă și practic în ultimul moment a venit acest cord pentru dânsul. Era la capătul resurselor. Ne bucurăm foarte mult pentru că el avea nevoie de un cord foarte bun. Într-adevăr, era de la un tânăr de 19 ani care era foarte bine dezvoltat, avea 70 de kilograme, un cord foarte bun. Era o condiție esențială să fie un cord foarte puternic pentru că, pe lângă afecțiunea cardiacă, dânsul dezvoltase și o complicație legată de circulația pulmonară, hipertensiune pulmonară. Și acest lucru crește riscul post-transplant. Un cord tânăr și puternic este foarte bine venit în acest caz'', a precizat dr. Suciu.

Avem o listă de transplant foarte lungă 
''Intervenția de transplant cardiac la noi în clinică este o rutină, vă reamintesc că, anul trecut, am efectuat 11 intervenții de transplant cardiac, un număr foarte mare de intervenții. Din păcate, în acest an este prima și am vrut să marcăm acest eveniment, pentru că transplantul a trecut printr-o perioadă destul de controversată cel puțin la nivel mediatic și nu numai, au fost multe controverse asupra subiectului transplantului. Poate că acest aspect și-a pus amprenta asupra unui număr foarte mic de donatori, care a fost anul acesta și niciunul pentru cord. Suntem bucuroși că am reușit să facem acest transplant, pentru că, deşi nu sunt donatori, receptori sunt foarte mulți, avem o listă de transplant foarte lungă și e nevoie de continuarea activității de transplant pentru această categorie de pacienți, foarte delicată'', a arătat prof. dr. Horațiu Suciu.


A crescut rata refuzului de donare 
Controversele din ultima vreme care au apărut în privinţa transplantului din ţara noastră are şi urmări. Potrivit prof. dr. Suciu, rata refuzului de donare de organe a crescut. „Mă pun în situația unui cetățean care se informează din presă și nu pot să văd decât că în jurul transplantului s-a făcut o mare controversă și, evident, până când se lămuresc lucrurile respective există o reticență în a dona. Dar nu s-a schimbat absolut nimic. A dona este un lucru nobil și nu trebuie să uităm că o parte a celor care donează inima sau alte organe continuă să trăiască în trupul altuia. E nobil să salvezi o viață'', spune  prof.dr. Suciu.

Transplantul cardiac a început sâmbătă noaptea, la ora 1,00 și s-a finalizat duminică dimineaţă la ora 8,00, pacientul fiind din București, aflat pe lista de aşteptare pentru transplant de peste un an

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră