Premieră medicală la Târgu Mureș: Prelevare multi-organ și multi-țesut

05 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră medicală la Târgu Mureș: Prelevare multi-organ și multi-țesut

Trebuie subliniat că această premieră medicală și salvarea vieții multor bolnavi, a fost posibilă și datorită acordului dat de aparținatorului donatorului în vârstă de 29 de ani, internat la secția ATI, coordonată de dr. Otilia Olimpia Moldovan.

Au fost prelevate cordul, rinichii, ficatul, plămânii, corneea, os și piele.
Cordul a fost transplantat, joi, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant de conf. dr. Horațiu Suciu, rinichii au fost transportați la Cluj-Napoca, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, pentru a fi transplantați la doi pacienți, ficatul a fost trimis la Institutul Clinic Fundeni din București, pentru salvarea unei alte persoane, corneea a fost dusă la Spitalul Militar Central București, oasele la București la Banca de Țesut Colentina, iar pielea va fi trimisă la Banca de Piele de la Spitalul Grigore Alexandrescu Bucureaști.

Potrivit Agerpres, o echipă de medici de la Spitalul AKH din Viena a venit, special, la Târgu Mureș pentru prelevarea plămânilor, conform protocolului între România și Eurotransplant.

Dar la ultima evaluare a plămânilor s-a constatat că sunt probleme, motiv pentru care organul nu a fost folosit. "Din păcate situația nu este foarte bună, din motive de siguranță am renunțat la organ și ne întoarcem fără plămâni. În anumite circumstanțe calitatea țesutului poate fi influențată și trebuie să fii foarte precis să ai calitatea perfectă a țesutului plămânului ca să obții rezultatul perfect al procedurii. Dacă ai orice dubii, mai bine renunți deși este greu să renunți", a arătat dr. Thomas Schweiger, medic rezident la Spitalul AKH din Viena.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră