Premieră la Spitalul Militar: Prelevare multi-organ şi multi-ţesut dela un pacient în moarte cerebrală

09 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Premieră la Spitalul Militar: Prelevare multi-organ şi multi-ţesut dela un pacient în moarte cerebrală


Infrastructura umană, tehnică şi de suport logistic de care dispune SUUMC i-a permis să obţină, în februarie 2014, acreditareaMinisterului Sănătăţii, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), pentru a desfăşura activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule, umane, în scop terapeutic, fiind singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri.


Prelevarea s-a realizat, după obţinerea acceptului familiei, de la un pacient, în vârstă de 55 de ani, la care a fost formulat, în cursul zilei de luni, diagnosticul de moarte cerebrală.
În acest context, coordonarea regională şi, ulterior, naţională din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant a fost informată asupra cazulului medical, ca potenţial donator, de către locotenent colonel medic dr. Narcis Tănase, medic primar ATI – coordonator intraspitalicesc de transplant. Ulterior acestui demers, colonel medic dr. Ene Laurenţiu, şeful Secţiei ATI, responsabil cu declararea morţii cerebrale, a asigurat menţinerea corpului, în parametrii biologici şi fiziologici optimi pentru realizarea prelevării.


Conform protocoalelor ANT, la prelevarea multi-organ şi multi-ţesut, au participat echipele medicale specializate de la: Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), iar pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, medicii SUUMC au intrat, în echipe mixte, cu cei din Spitalul Clinic Colentina. Recoltarea de cornee şi de piele a fost realizată de echipe proprii ale SUUMC, încadrate cu specialişti din Secţia Clinică de Oftalmologie şi Secţia Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

O parte din ţesuturile recoltate au fost trimise, spre conservare şi, ulterior, ultilizare, către băncile acreditate de către Agenţia Naţională de Transplant.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră