Primele discuții internaționale cu experții chinezi pe tema originii coronavirusului

31 Oct 2020
Primele discuții internaționale cu experții chinezi pe tema originii coronavirusului

Misiunea internaţională însărcinată să stabilească originea coronavirusului SARS-CoV-2 s-a reunit pentru prima oară, în format virtual, cu experţii chinezi, a anunțat vineri şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează Agerpres.

„OMS continuă să lucreze pentru a stabili originile virusului cu scopul de a preveni viitoare epidemii”, a declarat directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesusm, citat de AFP. „În prezent, un grup de experţi internaţionali a avut prima reuniune virtuală cu omologi chinezi”, a adăugat el.

OMS speră ca misiunea internaţională să poată să se deplaseze pe teren, în China, pentru a face cercetări asupra virusului SARS-CoV-2, aflat la originea pandemiei de COVID-19, care a provocat peste 1,2 milioane de decese în lume de la sfârşitul anului 2019. „Aşteptăm cu nerăbdare ca echipa să meargă pe teren”, a declarat responsabilul pentru situaţii de urgenţă din OMS, Michael Ryan. El a avertizat însă că este nevoie uneori de luni, poate chiar ani pentru ca anchete aprofundate să fie efectuate pe teren.

Cum a apărut coronavirusul?

Marea majoritate a cercetătorilor sunt de acord că noul coronavirus a apărut la lilieci, dar oamenii de ştiinţă cred că el a trecut printr-o altă specie înainte de a se transmite omului.

Comunitatea ştiinţifică internaţională şi OMS speră să descopere această verigă lipsă pentru a înţelege mai bine ce s-a petrecut și pentru identifica anumite practici ce comportă riscuri, evitându-se astfel o nouă pandemie.

OMS doreşte să facă o serie de anchete minuțioase atât în China, cât şi în alte ţări, pentru a încerca să se stabilească originea virusului, a explicat Mike Ryan, subliniind că au existat cazuri de contaminare prin nurci în Europa, precum şi cazuri de animale contaminate de oameni.

OMS, criticată că a declarat târziu pandemia de coronavirus

Oficialul a subliniat că este important ca aceste anchete să nu se facă în grabă și de asemenea, este important să existe o „încredere între oamenii de ştiinţă şi între guverne”.

„Este un subiect complex şi avem nevoie să obţinem răspunsurile bune. Nu un răspuns care să satisfacă necesităţile politice în mod rapid. Suntem oameni de ştiinţă”, a punctat Ryan. „Important este ca noi să cunoaştem adevărul, nu doar să efectuăm o anchetă”, a insistat el.

OMS, calificată drept „marionetă a Chinei” de către Washington, a fost criticată virulent de SUA pentru că a întârziat să declare starea de pandemie, în condițiile în care noul coronavirus fusese semnalat încă de la sfârşitul lunii decembrie în China.

Noi recomandări pentru călătoriile aeriene

De la declararea alertei sanitare internaţionale, la sfârşitul lunii ianuarie, Comitetul de urgenţă al OMS pentru COVID-19 - constituit dintr-un grup de experţi - s-a reunit în cinci rânduri.

Cu ocazia reuniunii sale de vineri, au fost făcute noi recomandări, cerându-se actualizarea directivelor cu privire la călătoriile internaţionale aeriene.

„Este clar că utilizarea testelor trebuie să ocupe acum un loc mult mai important decât carantina”, a spus preşedintele Comitetului de urgenţă, profesorul Didier Houssin, subliniind toate eforturile făcute de companiile aeriene şi de aeroporturi.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră