Primăria Bucureşti anunţă că locurile puse la dispoziţie pentru carantină AU FOST OCUPATE

12 Mar 2020
Primăria Bucureşti anunţă că locurile puse la dispoziţie pentru carantină AU FOST OCUPATE

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a anunţat joi că toate cele 300 de locuri pe care Primăria Capitalei le-a pus la dispoziţie pentru carantinarea persoanelor care vin din Italia au fost ocupate, menţionând că au fost solicitate de la Guvern fonduri pentru închirierea de noi spaţii, anunţă AGERPRES.

"În cursul zilei de alaltăieri, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat, prin intermediul prefecturii, adoptând mai multe hotărâri în acest sens, pentru alocarea de fonduri, în vederea închirierii de noi spaţii în vederea organizării centrelor de carantină, deoarece, instituţional, primăriile Municipiului Bucureşti şi Primăria Capitalei au consumat locurile care erau prevăzute pentru acest tip de carantinări. Până la acest moment, nu am primit un răspuns de la Guvernul României, motiv pentru care ne aflăm în imposibilitate să demarăm contractarea acestor servicii", a precizat viceprimarul, pentru Digi 24.

El a menţionat că miercuri în Bucureşti au intrat peste 11.000 de persoane, iar 2.000 dintre acestea proveneau din ''zona roşie''.

"Până acum noi am carantinat undeva la 300 de persoane. Din acest moment noi nu mai avem capacitatea să introducem în carantină instituţionalizată pe nimeni, pentru că în procedura pe care a adoptat-o până la acest moment Comitetul Naţional, nu a prevăzut această resursă financiară. (...) Prin faptul că Guvernul a refuzat aplicarea ordonanţei 21, care permite cheltuiala pentru astfel de situaţii de la nivelul primăriilor - pentru a nu da dovadă că se împleticeşte şi nu face faţă acestor situaţii - a păstrat acest instrument la dumnealor", a spus el.

Bădulescu a adăugat că sumele din rectificarea bugetară aprobată miercuri de către Consiliul General al Capitalei nu pot fi folosite pentru închirierea unor noi centre. Totodată, el a arătat că primarul general, Gabriela Firea, a solicitat o întâlnire de urgenţă cu prim-ministrul interimar, Ludovic Orban.

"Primarul general al Municipiului Bucureşti discută permanent cu doamna prefect, i-a raportat situaţia. Prefectul Capitalei ştie despre aceste lucruri, dar suntem într-un cerc al absurdului. Primarul general înţeleg că a cerut o întâlnire de urgenţă cu conducătorul Guvernului pentru a emite aceste instrumente, pentru a putea asigura plăţile", a spus el.

Viceprimarul a subliniat că pentru carantină pot fi folosite doar spaţii autorizate de DSP, iar Primăria Capitalei asigură cazarea şi hrana, cu excepţia serviciilor medicale, care sunt oferite de alte instituţii.

De asemenea, el a atras atenţia că într-o cameră trebuie să stea cel mult două persoane.

"Nu poţi să foloseşti o sală de sport sau orice spaţiu care crezi tu că ţi-ar fi util. Există o procedură. Vine DSP, se uită la circuitul din acea clădire şi apoi primeşti un aviz. Nu poţi să transformi orice clădire într-un centru de carantină. După ce ai obţinut acest aviz, se votează în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, se pune pe lista centrelor de carantină. (...) Nenorocirea este că nu mai avem spaţii şi acum ne-am dus la hoteluri. La hoteluri ne-au spus: 'Vă ajutăm, dar daţi-ne banii. Daţi-ne cât vreţi, cât aţi alocat pe un om'. Or, Guvernul în procedură nu a indicat aceste sume de bani, de unde să plătesc. Eu nu pot să plătesc din casierie cum aş plăti de acasă", a explicat Bădulescu. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră