Preveniți maladia Alzheimer cu alimente bogate în vitamina A!

30 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Preveniți maladia Alzheimer cu alimente bogate în vitamina A!

Maladia Alzheimer ar putea fi legată de o lipsă de vitamina A, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista medicală Acta Neuropathologica. Aceste concluzii au fost obținute pe teste realizate pe rozătoare, apoi pe om.

Cercetătorii de la Chongqing Medical University (China) și de la University of British Columbia (Canada) au efectuat inițial un studiu pe rozătoare genetic programate pentru boala Alzheimer, relatează  site-ul topsante. 

Pentru confirmarea acestor rezultate pe oameni, cercetătorii au efectuat un studiu pe un lot format din 330 de persoane cu vârsta medie de 77 de ani. Acestora li s-au evaluat capacitățile cognitive, inclusiv nivelul vitaminei A. Ca și în cazul rozătoarelor, s-a dovedit că există o legătură între carența de vitamina A și declinul cognitiv.  

Rezultatele au arătat că: 61% dintre participanți aveau un nivel normal de vitamina A, 26%, o ușoară lipsă și 13%, o lipsă majoră de vitamina A. Persoanele cu carență de vitamina A au obținut rezultate slabe la testele cognitive.  

Suplimentul de vitamina A este recomandat numai pe baza unei prescripții medicale.

În schimb, o alimentație bogată în produse lactate, ouă, carne și pește gras, dar și în cantități similare de fructe și legume (cu conținut important de retinol sau betacaroten, de culoare galbenă, verde și portocalie) permite compensarea carenței de vitamina A.

Necesarul de vitamina A pentru un adult este între 0,7 și 1 mg, aproximativ.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră