Maladia Alzheimer: Benzodiazepinele măresc riscul de fracturi!

26 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Maladia Alzheimer: Benzodiazepinele măresc riscul de fracturi!


Benzodiazepinele sunt medicamente din clasa anxiolotice care au acțiune asupra sistemului nervos central. Benzodiazepinele sunt prescrise în cazuri de anxietate, sevraj alcoolic, insomnie, crize de angoasă, inclusiv în maladia Alzheimer. De exemplu, potrivit site-ului topsante, experții estimează că, în fiecare an, un francez din cinci ia benzodiazepine: vârsta medie a pacienților este de 55 de ani, 67% dintre consumatori fiind femei.

Problema este că benzodiazepinele sunt medicamente care au generat numeroase controverse în ultimii ani. Printre acestea este faptul că aceste medicamente ar fi răspunzătoare pentru crearea de dependență, provocarea de tulburări de memorie și de atenție...

Fracturi de șold, cele mai frecvente!
Potrivit unui nou studiu al University of Eastern Finland, benzodiazepinele ar fi vinovate, de asemenea, și de fracturi osoase în cazul persoanelor suferinde de maladia Alzheimer.

Cercetătorii finlandezi au analizat datele medicale ale unui număr de 70.718 finlandezi suferinzi de maladia Alzheimer, din perioada 2005 și 2011.

Astfel, cercetătorii au constatat că la pacienții care iau în mod constant benzodiazepine (21% dintre persoanele incluse în studiu), riscul de fractură de șold era de peste 43%, comparativ cu media. Aceste persoane sufereau aproximativ 2,5 fracturi pe an, față de 1,4 fracturi pe an în cazul pacienților care nu făceau tratamente cu anxiolotice: benzodiazepinele pot, de asemenea, să provoace tulburări psihomotorii, respectiv căderi.

Riscul este și mai mare dacă tratamentul cu aceste medicamente depășește șase luni.

Pe scurt, în cazurile de boală neurologică, este mai bine ca aceste medicamente să fie evitate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră