Premieră: Mama-purtătoare va fi bunica bebelușului

11 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Premieră: Mama-purtătoare va fi bunica bebelușului

În premieră, în Portugalia, a fost aprobat ca o femeie în vârstă de 50 de ani să de-a naștere unui bebeluș ca mamă purtătoare și astfel să-și ajute fiica, care nu poate avea copii. 

Consiliul portughez pentru reproducere umană medicală asistată și-a dat acordul recent unei femei de 50 de ani care dorește să-și ajute fiica să aibă un copil. Este o premieră de acest gen în Portugalia, informează Franceinfo. 

Fiica viitoarei mame purtătoare nu putea să aibă copii din cauza ablației uterului. În ciuda a numeroase cereri adresate, acesta este singurul recurs examinat de membrii consiliului care l-au aprobat în unanimitate, a anunțat această instituție.

În urma acordului dat, cererea va fi înaintată Ordinului medicilor portughezi care trebuie să emită un aviz în termen de 60 de zile. Potrivit publicației Expresso, femeia care a făcut acest demers, în vârstă de 30 de ani, nu poate să aibă copii în urma unei endometrioze severe, finalizată cu histerectomie. După această intervenție chirurgicală, ovocitele femeii au fost prelevate și apoi congelate. 

Legea portugheză în acest domeniu, votată în iulie 2016, limitează femeilor posibilitatea de a recurge la mame purtătoare în cazul sterilității feminine legate de absența sau disfuncționalitatea uterului, fără contribuție financiară către mama purtătoare. Textul legii impune un contract scris între părțile implicate, care precizează în mod special dispoziții în caz de malformații ale fătului sau o eventuală întrerupere voluntară sarcinii (IVG).

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră