Premieră: Kit de testare acasă a cancerului de sân, aprobat în SUA

07 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Premieră: Kit de testare acasă a cancerului de sân, aprobat în SUA

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat în premieră un test la domiciliu pentru cancerul de sân. FDA a anunțat marţi că va permite unei companiei de testare genetică să ofere clienților săi informații despre riscul de a se îmbolnăvi de cancer la sân, relatează wjla.com..

Potrivit site-ului companiei, testul ADN Health + Ancestry oferă clienților o imagine detaliată a geneticii lor și peste 75 de rapoarte despre strămoși, trăsături și sănătate.

Testul analizează ADN-ul dintr-o mostră de salivă auto-colectată și arată dacă o femeie prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer mamar și ovarian și dacă un bărbat prezintă un risc crescut de cancer mamar sau de prostată.

Potrivit FDA, testul detectează doar trei din peste 1.000 de mutații genetice cunoscute. Aceasta înseamnă că un rezultat negativ nu exclude posibilitatea ca o persoană să aibă mutația care duce la cancer.

"În timp ce detectarea unei mutaţii BRCA pe acest test indică un risc crescut, doar un mic procent din americani au una dintre cele trei mutaţii și majoritatea mutațiilor BRCA care cresc riscul unui individ nu sunt detectate de acest test", a declarat Donald St. Pierre, director FDA.

Agenţia americană avertizează consumatorii și profesioniștii din domeniul sănătății că nu ar trebui să utilizeze testul pentru stabilirea tratamentelui.

În 2013, FDA a oprit vânzările kiturilor de testare acasă -23andMe, declarând că nu a reușit să demonstreze validitatea produsului. Compania a primit aprobarea din partea FDA pentru a testa clienții în 2015 pentru anumite gene care provoacă boli ce ar putea fi transmise copiilor. În 2017, compania a primit aprobare pentru a emite rapoarte genetice privind riscurile pentru sănătate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră