Pneumonia: Vârsta, un factor de risc

05 Oct 2015
Pneumonia: Vârsta, un factor de risc
 Potrivit unui recent studiu american, riscul de pneumonie creşte pe măsura înaintării în vârstă. Pneumonia, infecţie acută a plămânilor, presupune, frecvent, spitalizarea adultului, riscurile crescând proporţional cu înaintarea în vârstă.

Potrivit studiului american EPIC (Etiology of Pneumonia in th Community), efectuat pe un eşantion de 2.300 de pacienţi, cei cu vârste între 50 şi 65 de ani prezintă un risc de patru ori mai mare de spitalizare, comprativ cu pacienţii cu vârste sub 50 de ani. La pacienţii din categoria de vârstă 65-79 de ani, riscul este de nouă ori mai mare şi ajunge la 25 de ori mai mare în cazul octogenarilor. Pneumonia este confirmată cu ajutorul radiografiei în 93% dintre cazuri, pentru 21% dintre pacienţi este necesară asistenţă medicală intensivă şi 6% dintre pacienţi trebuie să fie intubaţi. Rata de deces este 2% din cazurile spitalizate.

Cu toate investigaţiile efectuate, germenele responsabil de infecţie nu a fost identificat în 38% dintre cazuri.

În privinţa cauzelor, cel mai frecvent este implicat virusul (23%) - printre care rinovirusurile (9%) sau gripale (6%). O altă cauză a pneumoniei este bacteria (11%), în special pneumococul (5%).

Simptome

Simptomele pneumoniei sunt asemănătoare celor de gripă; febră mare (39 de graqde Celsius), frisoane, tuse cu expectoraţie (uneori cu striaţii sanguine), respiraţie dificilă, dureri de cap, în piept, musculare, ale articulaţiilor. Nu întotdeauna aceste simptome însoţesc apariţia pneumoniei. De exemplu, la persoanele în vârstă, paleta de simptome este redusă, adesea fără febră, tusea uscată instalându-se când boala este avansată.

Pneumoniile virale au evoluţie lentă, cu febră, dureri de cap, frison şi stare generală de oboseală. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră