Pierderea auzului este asociată cu demența

15 Iun 2020 | scris de I.D.
Pierderea auzului este asociată cu demența

Pierderea auzului este asociată cu declinul cognitiv și cu demența. Cercetătorii sunt de părere că sunetul are puterea de a stimula creierul, prin urmare pierderea auzului are efecte profunde asupra sănătății, în special în rândul adulților în vârstă.

Aproximativ o treime dintre persoane din Statele Unite cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani se confruntă cu pierderi de auz, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate americane. Un studiu din 2016, publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică, a reliefat că aproximativ două treimi din adulții cu vârsta de peste 70 de ani suferă de deficiențe de auz care pot afecta comunicarea zilnică.

,,Pierderea auzului este asociată cu declinul cognitiv, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina gradul de conexiune”, a spus dr. Costantino Iadecola, directorul Institutului Feil Family of Brain and Mind Institute din New York.

Un alt studiu realizat în 2011 a descoperit că cei cu pierderi ușoare de auz aveau aproape de două ori mai mare riscul de a dezvolta demență în comparație cu persoanele cu auz normal. Cei cu pierderi moderate au de trei ori mai mare riscul de-a face demență, în timp ce oamenii cu pierderi severe au de cinci ori mai mare acest risc.

„Tot ce știm este că persoanele care tind să aibă pierderi de auz tind să aibă demență. Nu înseamnă că pierderea auzului provoacă demența. O teorie din spatele conexiunii dintre demență și pierderea auzului este aceea că demența creează anumite condiții care pot afecta capacitatea de a auzi sau ar putea fi invers, pierderea auzului afectând cumva capacitatea creierului de a funcționa”, a precizat Iadecola, conform MedicineNet.com.

Nicholas Reed, audiolog la Centrul Cohlear, dar și membru al Facultății de Medicină Johns Hopkins Bloomberg, susține că pierderea auzului este legată strâns de izolare socială și singurătate. ,,Știm de multă vreme că izolarea socială și singurătatea sunt legate de demența și declinul cognitiv”.

Reed a făcut referire la un raport din 2017 privind prevenirea, intervenția și îngrijirea demenței, subliniind că pierderea auzului este unul dintre cei nouă factori de risc, care au contribuit la aproximativ 35% din cazurile de demență. ,,9% din cazurile de demență ar putea fi teoretic eliminate dacă toate pierderile auzului ar fi eliminate”, a spus Reed.

Un alt studiu din Taiwan a arătat că pierderea auzului la vârsta mijlocie este asociată cu riscuri mai mari de declin cognitiv și demență mai târziu în viață.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră