Noile prevederi de obținere a permisului de persoanele cu apnee creează probleme de funcționare cabinetelor de specialitate

01 Oct 2015
Noile prevederi de obținere a permisului de persoanele cu apnee creează  probleme de funcționare cabinetelor de specialitate
 Prin intrarea în vigoare a prevederilor privind obținerea permisului de conducere de persoanele cu suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se va crea o presiune asupra cabinetelor şi personalului medical, avertizează preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan. ''Este clar că va fi o discrepanță mare, care va pune multe probleme de funcționare între ceea ce înseamnă aplicarea legii și oferta pe care o putem face noi din punct de vedere al diagnosticului și asistenței acestor pacienți".

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie semnalează că se va crea o presiune asupra cabinetelor de poligrafie.

"În momentul în care va intra în vigoare legea, dacă se va impune acest tip de investigație în cabinetele de poligrafie, acestea vor fi depășite și, sub această presiune, nu vor rezista, pentru că sunt încă foarte puține, deoarece estimările sunt în jur de 200.000 de oameni care vor solicita aceste servicii". Prof. dr. Florin Mihălţan precizează că, după depistarea acestui sindrom de apnee în somn, “tratamentul se face cu un aparat care, la ora actuală, nu este compensat de CNAS și în toate țările se știe că orice tip de șofer nu va primi din nou aprobarea de a conduce decât după ce se verifică dacă este compliant la această terapie, dacă are câteva luni de terapie și practic nu mai are niciun simptom generat de această boală”..

Pentru prevenirea acestor probleme, prof. dr. Mihălţan a propus omologarea acestor aparate.

"Noi am propus autorităților ca doi, trei ani să se omologheze aceste aparate, pentru că ele influențează rata de complianță a pacientului. Am vorbit deja cu factorii din rândul autorităților, am făcut memorii la Ministerul Sănătății, la Casa de Asigurări, la Poliție".

Potrivit proiectului de ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, candidații la concursul pentru obținerea permisului auto sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv sunt supuşi unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră