Pâinea prăjită și cartofii rumeniți au potențial cancerigen!

23 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Pâinea prăjită și cartofii rumeniți au potențial cancerigen!

Alimentele bogate în amidon, intens prăjite, fripte sau coapte la temperaturi înalte, consumate frecvent, măresc riscul de cancer, din cauza unei substanțe numite acrilamidă, avertizează Agenția britanică pentru standarde alimentare (FSA). 

Părțile arse din alimentele prăjite conțin acrilamidă, o substanță descoperită încă 2002 de cercetătorii suedezi, cu potențial cancerigen și neurotoxic.
FSA subliniază că acrilamida se formează în special în alimentele bogate în amidon (cartofi, pâine...) când sunt preparate la temperaturi ridicate. Pentru a diminua expunerea la această substanță, FSA recomandă limitarea timpului cât sunt preparate alimentele la temperaturi înalte (coapte, prăjite, fripte) și atenție la părțile arse din alimentele consumate. 

Majoritatea oamenilor nu sunt la curent cu existența acrilamidei, observă FSA, care a lansat o campanie, pentru a oferi publicului informații referitoare la această substanță.  

FSA susține că pentru reducerea pericolului consumatorii ar trebui să prepare alimentele bogate în amidon la temperaturi scăzute și să le mănânce atunci când acestea au o tentă aurie, nu maronie. 

"Părerea generală în rândul cercetătorilor este că acrilamida are potențial cancerigen în cazul oamenilor", avertizează FSA.
Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), atrage atenția că acrilamida are "un potențial factor cancerigen uman" , incluzând-o în categoria substanțelor cu același risc: utilizarea steroizilor anabolizanți, consumul de carne roșie și de băuturi foarte fierbinți etc.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră