Virusul HPV, implicat în apariția cancerului capului și gâtului!

10 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Virusul HPV, implicat în apariția cancerului capului și gâtului!


Dezvoltarea cancerului capului și gâtului poate fi influențat de HPV și de starea infecției în cazul unei persoane. Este tema un studiu amplu, realizat de Centrul Internațional pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) din Lyon.

Cercetătorii au examinat datele genetice aparținând unui grup format din 6.034 pacienți afectați de cancerul gurii sau faringelui și un grup format din 6.585 persoane-martori, sănătoase, ce au participat la 12 studii epidemiologice, efectuate în Europa, America de Nord și America de Sud.

Rezultatele arată că o formă specifică unei gene legate de sistemul imunitar era asociată cu efectul protector în fața riscului de cancer al capului și gâtului provocat de infecția cu HPV.

Profesorul Christopher Wild, directorul CIRC, spune că sunt multe aspecte ce țin de apariția cancerelor gâtului și capului care nu sunt încă bine cunoscute, dar noile rezultate ale acestui studiu aduc informații privitoare la factorii genetici specifici, legați de cancerele provocate de HPV, care ar putea juca un rol important în elaborarea unor metode de prevenție.

Tabagismul, abuzul de alcool sunt principalele cauze ale apariției celor două forme de cancer. Dar infecția cu HPV, în special cu HPV tipul 16, reprezintă o sursă de cancer din ce în ce mai frecventă.

Infecția cu HPV este consecința directă a practicilor sexuale (sex neprotejat, cu parteneri multipli, necunoscuți), în special sexul oral, mai ales în SUA și Europa de Nord.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră