OMS: Să vorbim despre depresie: boală care se tratează, dar care poate ucide!

06 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
OMS: Să vorbim despre depresie: boală care se tratează, dar care poate ucide!

În cele mai severe cazuri, depresia poate conduce la sinucidere, a doua cauză de  mortalitalite în cazul tinerilor cu vârste între 15 şi 29 de ani, arată Organizația Mondială a Sănătății.

O boală ca oricare alta
Depresia apare în urma unor interacțiuni complexe dintre factori de ordin social, psihologic și biologic, arată specialiștii. Persoanele care au trecut prin experiențe traumatizante sau triste sunt predispunse la depresie. La rândul ei, depresia poate să agraveze o anumită stare sau situație personală de viață. În plus, depresia și sănătatea fizică se află în corelație, arată datele.
Depresia este o boală care se tratează, la fel ca orice altă problemă de sănătate. De aceea, este esențială conștientizarea problemei și căutarea ajutorului de specialitate. Depresia poate fi abordată din timp și controlată, astfel că, specialiștii îi sfătuiesc pe toți cei care observă semnele depresiei să acționeze fără reținere și să se prezinte la medic. Totodată, se recomandă și evitarea deconectării de la activitățile de zi cu zi, hobby-uri, persoane apropiate și familie, păstrarea unor mese regulate și respectarea orelor necesare de somn, alături de integrarea activităților sportive în viață și evitarea alcoolului. 

Semne
Semne precum tristețea prelungită, pierderea interesului față de activitățile preferate, inabilitatea de a duce la bun sfârșit atribuțiile de zi cu zi, observate de-a lungul unei perioade de cel puțin două săptămâni, pot să indice apariția depresiei, arată Organizația Mondială a Sănătății. 
Alte simptome ale depresiei includ: pierderea energiei, modificarea apetitului, putere redusă de concentrare, neliniște, incapacitatea de a lua decizii, sentimentul lipsei de valoare, lipsă de speranță și chiar gânduri suicidale.

Mai frecventă la femei
Aproximativ 5% din populația României suferă de o formă de tulburare depresivă (diagnosticată, aflată sub tratament), arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. 

Pe plan mondial, depresia afectează 322 de milioane de persoane. Altfel spus, echivalentul a 4,4% din populația globală se confruntă cu această problemă de sănătate mintală care, trebuie conștientizată și controlată, prin îngrijire de specialitate. Numărul persoanelor cu depresie se află în creștere, în special în țările slab dezvoltate. 

Depresia este mai răspândită în rândul femeilor decât în rândul bărbaților, afirmă specialiștii. Prevalența depresiei variază, pe plan global, și în funcție de vârstă - depășind 7,5% în rândul femeilor care au între 55 şi 74 de ani și situându-se peste 5,5% în rândul bărbaților din aceeași categorie de vârstă. Depresia apare însă și la persoane tinere, inclusiv la copii și la adolescenți sub 15 ani, dar prevalența este mult mai scăzută, în cazul acestora.  
În cele mai severe cazuri, depresia poate conduce la sinucidere, cea de-a doua cauză a mortalității în cazul tinerilor cu vârsta între 15-29 de ani, arată Organizația Mondială a Sănătății.

Riscul de a suferi de depresie este amplificat de factori precum: sărăcia, lipsa unui loc de muncă, evenimente triste din viață, precum decesul unei persoane apropiate sau sfârșitul unei relații, boală fizică sau problemele asociate consumului de alcool sau de droguri, atrag atenția experții. 

Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății (7 aprilie) a fost consacrată depresiei, Organizația Mondială a Sănătății lansând campania "Să vorbim despre depresie".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră