Prof. dr. Codruţ Sarafoleanu: Tinerii, în pericol de surditate şi chiar de suicid, din cauza zgomotelor puternice!

15 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Codruţ Sarafoleanu: Tinerii, în pericol de surditate şi chiar de suicid, din cauza zgomotelor puternice!

În ultimul timp, se înregistrează o creştere a numărului tinerilor cu tulburări de auz: de la scăderi de auz până la surditate.  Prof. Dr Codruţ Sarafoleanu, şeful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Clinic Sfânta Maria din Bucureşti, se referă „la tulburări de auz provocate de nivelul înalt al zgomotelor şi nu de boli infecţioase sau genetice.

Multe dintre aceste persoane asociază şi zgomote în urechi, care le perturbă puternic calitatea vieţii. Unele dintre aceste persoane ajung până la tentative de suicid. Pe lângă faptul că le scade auzul foarte mult având o problemă socială gravă de comunicare, aceste persoane ajung să aibă suplimentar şi zgomote în ureche (acufene). Aşadar, scăderea auzului şi zgomote în ureche. În plus, aceste persoane se confruntă cu grave tulburări ale somnului”.

Expunerea perioade îndelungate la zgomote puternice poate provoca lezarea celulelor ciliate şi a nervului auditiv, cu apariţia surdităţii imediate, care poate fi definitivă. 

Profesorul doctor Codruţ Sarafoelanu subliniază că multe dintre acete probleme grave  sunt generate de folosirea excesivă a telefoanelor mobile, a căştilor, de mulţii decibeli peste limite normale din cluburile frecventate de tineri...

Potrivit specialistului, în multe cluburi, prin expunerea frecventă la zgomote peste 85 de decibeli, tinerii se expun riscului de  traumatism sonor cronic, cu pierderea treptată a auzului, dar sigur şi ireversibil.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră