Praful din case, cauza obezităţii la copii

01 Aug 2015
Praful din case, cauza obezităţii la copii
 Unii compuşi organici existenţi în praf activează un receptor specific şi, astfel, ar putea favoriza apariţia obezităţii la copii. Poate părea o glumă, dar totul este serios.

otrivit studiului realizat de Duke University din Carolina de Nord (SUA), praful care se adună în casele noastre ar putea să înlesnească dezvoltarea obezităţii la copiii. Studiul, publicat în revista Enviromental Sciences&Technology, arată că, zilnic, copiii americani inspiră pe căile bucale sau nazale, aproximativ 50 mg de praf. În acest praf se află în medie 30 de compuşi semi-volatili (COSV), în special proveniţi din produsele menajere pe care noi le folosim zilnic.

Aceşti compuşi organici semi-volatili (COSV) au efecte asupra sănătăţii noastre. Potrivit cercetătorilor americani, unii compuşi (între 25 şi 30) au capacitaea de activa receptorul numit PPAR gamma, implicat în metabolismul grăsimilor… şi, aşa, contribuie la apariţia obezităţii la copii.

 Atenţie la compuşii organici semi-volatili

« Credem că activarea receptorului nuclear este un factor determinanat în luarea în greutate, mai ales în cazul copiilor”, spune Heather Stapleton, principalul autor al studiului.

Top Sante mai face referire şi la alergiile provocate de compuşii organici semi-volatili folosind datele indicate de Observatorul privind calitatea aerului interior, un organism din Franţa. În acest caz, s-a stabilit că aceşti compuşi sunt responsabili de tulburări hormonale, neuronale şi de reproducere.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră