O strângere de mână lipsită de fermitate anunță o durată de viață mai redusă

10 Oct 2020
O strângere de mână lipsită de fermitate anunță o durată de viață mai redusă

Există semnele evidente ale îmbătrânirii - cum ar fi ridurile și părul gri - și apoi sunt semnele mai puțin vizibile, cum ar fi o strângere mai slabă de mână. Dincolo de a crea dificultăți în deschiderea borcanelor, rotirea clanțelor ușilor sau chiar strângerea mâinii cuiva, lipsa forței de prindere ar putea fi un semn de avertizare al unei vieți mai scurte, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle. S-a demonstrat că după vârsta de 60 de ani, puterea de prindere poate scădea cu până la 25%. Dr. Mark Peterson, profesor asociat de medicină fizică și reabilitare la Universitatea din Michigan, a fost curios despre relația dintre puterea de prindere și procesul de îmbătrânire, anunță Fox News.

„Au existat multe studii care arată că persoanele cu slăbiciune musculară prezintă un risc mai mare de boli și tind să moară mai devreme decât persoanele mai puternice, dar până acum, nu a existat o explicație grozavă pentru această legătură – în afară de a presupune că oamenii care duce o viață mai sănătoasă este cunoscut că trăiește mai mult”, a declarat Peterson pentru Fox News Digital. „Am fost interesați să explorăm o legătură biologică celulară între măsura puterii și consecințele negative care apar în timpul îmbătrânirii”. Pentru studiu, cercetătorii au evaluat 43.000 de bărbați și femei care aveau cel puțin 51 de ani, cu o vârstă medie de 70 de ani.

La doi ani, pe o perioadă de opt ani, participanții au vizitat un laborator de cercetare pentru a stoarce un instrument de testare a forței musculare numit dinamometru, care măsoară puterea de prindere în kilograme. Studiul a constatat că cei cu prinderi mai slabe au demonstrat „accelerarea vârstei de metilare a ADN-ului” – ceea ce înseamnă că au prezentat semne de îmbătrânire mai repede decât cei cu prinderi mai puternice.

Peterson a spus că se aștepta să vadă această legătură între slăbiciune și îmbătrânirea mai rapidă – dar a fost puțin surprins de cât de puternică a fost asocierea. „Am folosit noul slogan, „Slăbiciunea este noul fumat”, a spus el.

„Sună a exagerat, dar chiar nu este. Există suficiente date pentru a susține această afirmație”. În mod ideal, dr. Peterson a spus că medicii ar trebui să facă teste de aderență în timpul vizitelor de rutină la birou, ca măsură a puterii funcționale. O prindere mai puternică îi ajută pe oameni să trăiască mai mult? Dacă cineva are deja o strângere slabă, munca pentru a face acești mușchi mai puternici nu va adăuga în mod magic ani la viață, a spus Peterson. Cu alte cuvinte, puterea slabă de prindere este un indicator al îmbătrânirii accelerate - dar nu o cauzează.

După cum a explicat medicul, puterea de prindere este corelată cu puterea generală a corpului - așa că, dacă prindere este puternică, există șanse mari ca brațele, picioarele, stomacul și alte părți ale corpului să fie și ele puternice. În schimb, o persoană cu o prindere slabă are probabil slăbiciune în alte zone. „Dacă cineva are o putere slabă de prindere, ar trebui să fie un semnal roșu că are un risc ridicat de boli cronice legate de vârstă”, dr. spuse Peterson. „Fă toate lucrurile în viață care sunt importante pentru îmbunătățirea robusteței generale a corpului.”

„Nu voi pretinde că, dacă îți îmbunătățești puterea de prindere, îți vei îmbunătăți și sănătatea, pentru că cu siguranță nu este adevărat”, a spus el. „Soluția nu este de a îmbunătăți puterea de prindere, ci de a face toate lucrurile în viață care sunt importante pentru îmbunătățirea robusteței generale a corpului.” Asta înseamnă să te concentrezi pe lucruri precum alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată.

Antrenamentul de forță este deosebit de important pentru adulții de vârstă mijlocie și în vârstă, deoarece au tendința de a avea o masă musculară mai mică. „Forța generală este o modalitate foarte puternică de a preveni declinul funcțional odată cu vârsta, care este foarte asociat cu lucruri precum osteoporoza, căderile, fracturile, demența, bolile cardiovasculare și diabetul”, a spus dr. a adăugat Peterson.

„Biologia ta îmbătrânește mai încet cu comportamente sănătoase”, a spus el. În timp ce exercițiile de forță de prindere ar putea să nu fie un stimulent garantat pentru sănătate, ele pot face viața de zi cu zi mai ușoară și mai plăcută. Dacă o prindere slabă vă împiedică să faceți activitățile pe care aveți nevoie sau doriți să le faceți – fie că este vorba de golf, cărați un copil sau luați zăpada – există lucruri pe care le puteți face pentru a întări acești mușchi.

Brittany Ferri, Ph.D., un terapeut ocupațional în afara Rochester, New York, observă că puterea de prindere este deosebit de importantă pentru persoanele în vârstă care trebuie să folosească dispozitive de mobilitate, cum ar fi premergătorii, scaunele cu rotile sau bastoanele. „Puterea de aderență poate însemna diferența dintre a propulsa singur un scaun cu rotile și a cere unui îngrijitor să o facă pentru tine, ceea ce reprezintă un pas uriaș între independență sau dependență pentru cineva a cărui mobilitate este sever limitată”, a declarat Ferri pentru Fox News Digital. „Puterea de aderență poate însemna diferența dintre... independență sau dependență.”

Pentru a-și întări prinderea, Ferri recomandă strângerea unei mingi de stres pe tot parcursul zilei. Preferă genul cu nisip în ele, deoarece oferă puțină rezistență.

Pentru majoritatea adulților sănătoși, Ferri recomandă să facă exerciții de întărire a aderenței de cel puțin două ori pe săptămână sau de câte ori o dată pe zi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră