O grefă de față cu rezultate excepționale

17 Noi 2015 | scris de Cristi Severin
O grefă de față cu rezultate excepționale

O echipă de la Centrul Medical NYU Langone din SUA a realizat o grefă totală de față, piele cu pilozitate, urechi și canale auditive unui fost pompier voluntar, care a suferit arsuri grave în 2001, potrivit unui comunicat publicat luni, anunță site-ul 7 sur 7.

Peste 150 de persoane au fost mobilizate timp de un an pentru a pregăti această intervenție chirurgicală care a durat 36 de ore, realizată la sfârșitul lunii august, prezentată ca fiind grefa de față cea mai completă efectuată până acum, a precizat NYU Langone, un centru de cercetare medicală din New York.

Arsuri multiple
Într-o clădire în care a izbucnit un incendiu, din Mississipi, în luna septembrie 2001, un pompier, Partrick Hardison, în vârstă 41 de ani în prezent, a suferit arsuri pe față, gât și pe spate. El și-a pierdut urechile, buzele, părți esențiale ale nasului, părul și pleoapele. O fotografie care-l prezintă pe Patrick Hardison efectuată după trei luni de la intervenția chirurgicală, realizată la sfârșitul lunii august, arată că doar ochii și pleoapele mai au aspect tumefiat.

Primele grefe de față
Prima grefă de față a fost realizată în noiembrie 2005, în Franța, de către echipa coordonată de profesorul doctor Bernard Devauchelle de la Centrul spitalicesc francez din Amiens. Este vorba de o grefă parțială (nas, buze, bărbie) de care a beneficiat Isabelle Dinoire, 38 de ani, desfigurată de un câine.
Prima grefă totală de față, cu pleoape și întregul sistem lacrimal, a fost realizată la sfârșitul lunii iunie în anul 2010, în Franța, la Spitalul Henri Mondor din Creteil (Val-de-Marne) de către profesorul Laurent Lantieri.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră