Noul coronavirus a apărut în Italia mai devreme decât se credea

17 Noi 2020
Noul coronavirus a apărut în Italia mai devreme decât se credea

Vești surprinzătoare vin din Italia, unde un studiu al Institutului Național al Cancerului, cu sediul la Milano, arată că noul coronavirus SARS-CoV-2 circula în această țară încă de la sfârșitul verii lui 2019.

Se discuta deja în cercurile academice că momentul zero al declanșării pandemiei de coronavirus nu a fost în decembrie în China, dar studiul publicat în noiembrie, cu semnătura directorului Institutului Național al Cancerului, Giovanni Apolone, vine cu această veste neașteptată. În septembrie 2019, 14% dintre eșantioanele voluntarilor care au participat la o cercetare referitoare la cancerul pulmonar prezentau anticorpi contra noului coronavirus.

Circula probabil de la sfârșitul verii lui 2019

Cu alte cuvinte, SARS-CoV-2 circula în Italia înainte de februarie 2020, și chiar probabil din vara lui 2019, scrie cotidianul italian Corriere della Sera.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că noul coronavirus şi COVID-19, boala respiratorie pe care o provoacă, nu erau cunoscute înainte ca focarul să fie raportat pentru prima dată în Wuhan, în centrul Chinei, în decembrie.

Primul pacient cu COVID-19 din Italia a fost depistat la 21 februarie într-un orăşel de lângă Milano, în regiunea de nord a Lombardiei.

Prezența anticorpilor

Dar descoperirile cercetătorilor italieni, publicate de revista ştiinţifică Tumori Journal al INT, arată că 11,6% dintre cei 959 de voluntari sănătoşi înscrişi într-un studiu de screening al cancerului pulmonar între septembrie 2019 şi martie 2020, au dezvoltat anticorpi la coronavirus cu mult înainte de luna februarie.

Totul a început în cadrul programului de depistare a cancerului pulmonar ”Smile”, care, din septembrie 2019 până în martie 2020, a recrutat 959 de voluntari sănătoși pentru a fi supuși unei tomodensitometrii în spirală a plămânilor și unor analize de sânge.

CONTINUAREA ARTICOLULUI, AICI

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră