Multe antibiotice măresc riscul de avort

03 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Multe antibiotice măresc riscul de avort

Majoritatea antibioticelor, administrate curent, sunt asociate cu un risc major de avort la începutul sarcinii, de exemplu chinolonele, un grup distinct de antibiotice, demonstrează un studiu al Universității din Montrreal, publicat în CMAJ, transmite site-ul pourquoidocteur.

Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat dosarele a 8.700 de femei care au suferit un avort. Ei le-au comparat cu 87.000 de femei însărcinate. Printre aceste participante, aproximativ 12.500 au luat antibiotice în perioada sarcinii. Rezultatele au indicat faptul că multe antibiotice favorizează avortul spontan în primele luni de sarcină. În medie, acest episod a intervenit în săptămâna a 14-a de sarcină.

Azitromicina și metronidazolul, de exemplu, sunt legate de creșterea cu 70% a riscului de avort.

Probabilitatea de înterupere a sarcinii este și mai mare în cazul altor clase de antibiotice. Chinolonele și tetraciclinele multiplică cu 2,5 ori pericolul asupra fătului.

Sunt două clase de antibiotice, eritromicina și nitrofurantoina sunt exceptate de la acest risc, folosite în tratamentul infecțiilor urinare în cazul femeilor însărcinate. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră