Ministrul Florian Bodog: Spitalul Sf. Maria este OK pentru transplant pulmonar. În paralel, se continuă colaborarea cu AKH Viena şi Eurotransplant

23 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Ministrul Florian Bodog: Spitalul Sf. Maria este OK pentru transplant pulmonar. În paralel, se continuă colaborarea cu AKH Viena şi Eurotransplant

Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti îndeplineşte condiţiile pentru a face transplant pulmonar, a anunţat Agenţia Naţională de Transplant, iar ministrul Sănătăţii face demersuri pentru continuarea colaborării cu Eurotransplant şi spitalul AKH din Viena în beneficiul pacienţilor români. 

Prof. dr. Radu Deac, preşedintele ANT, a declarat, joi, că: „În urma evaluării, echipa de evaluatori certifică faptul că Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti îndeplineşte condiţiile de acreditare în vederea includerii în programul de transplant pulmonar”. Prof. Radu Deac spune că „în cel mai scurt timp” se va decide includerea în programul naţional de transplant. 

 Prin această evaluare, ministrul Sănătăţii, dr. Florian Bodog, a dorit "să se asigure că la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti sunt condiţii de securitate pentru pacient. Am cerut Agenţiei Naţionale de Transplant să facă o evaluare, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, pentru a verifica dacă sunt îndeplinite toate condiţiile pentru transplant. Am primit răspunsul ANT din care rezultă că: Spitalul Sfânta Maria Bucureşti îndeplineşte condiţiile de acreditare în vederea includerii în programul naţional de transplant, organe, ţesuturi şi celulede origină umană”, spune ministrul Florian Bodog.  

Înainte de evaluarea ANT la Spitalul Sfânta Maria, ministrul Sănătăţii a luat legătură  cu doctorul Igor Tudorache de la Centrul de Transplant din Hanovra, care şi-a manifestat disponibilitatea de a continua colaborarea şi de a efectua transplant pulmonar în România. 

Ministrul Florian Bodog ne-a mai precizat că a luat legătura cu  prof. dr. Walter Klepetko, şeful Secţiei de chirurgie toracică şi al programului pulmonar de la Spitalul AKH Viena, care i-a promis că va continua dialogul tocmai pentru a se găsi cea mai bună soluţie pentru pacienţii români. 
De asemenea, a luat legătura şi cu profesorul Bruno Meiser, preşedintele Agenţiei Eurotransplant, care i-a dat asigurări că prelungeşte Scrisoarea de colaborare, ce expiră la finalul lunii martie. 

Ministrul Sănătăţii subliniază că doreşte continuarea parteneriatului cu Eurotransplant, cu Spitalul AKH, "deoarece avem pacienţi aflaţi pe lista de transplant aici sau care sunt deja operaţi şi care trebuie să-şi continue tratamentul, evaluările etc.". 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră