Primul român pe lista de aşteptare pentru un transplant pulmonar la Spitalul "Sf. Maria" din Bucureşti

13 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
 Primul român pe lista de aşteptare pentru un transplant pulmonar la Spitalul

Primul pacient român a fost introdus, vineri, pe unica lista de aşteptare pentru transplant pulmonar din ţara noastră, ce se va efectua, în curând, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfânta Maria" din Bucureşti, a anunţat, vineri, doctorul Narcis Copcă, managerul acestei unităţi spitaliceşti. Domnia sa ne-a acordat un interviu legat de această premieră medicală românească. 

Ce înseamnă că avem un prim pacient pe lista de aşteptare în vederea unui transplant pulmonar?
Introducerea unui pacient pe lista de aşteptare în vederea unui transplant pulmonar este o procedură care durează între 2 şi 3 luni, constând în foarte multe analize şi investigaţii cardiace, pulmonare, de sânge, imunologice etc. Toate acestea sunt esenţiale pentru a putea evalua pacientul şi pentru a stabili dacă el corespunde sau nu pentru a fi înscris pe această listă.
Tinând seama că de la acreditarea Centrului de Transplant pulmonar de la Spitalul "Sfânta Maria" a trecut aproximativ o lună, noi am scurtat timpul acesta pentru analize şi investigaţii, fără a înregistra erori, astfel încât azi suntem în măsură să anunţăm că am introdus pe lista de aşteptare primul pacient român în vederea unui transplant pulmonar.
Acum, depinde de finanţarea de la Ministerul Sănătăţii pentru că nu putem face un transplant dacă nu există finanţarea legală. Şi nici nu pot lua bani de la transplantul hepatic.

Care este componenţa echipei medicale, pregătită pentru a realiza această premieră în ţara noastră?
Echipa este coordonată de medicul chirurg Igor Tudorache, şeful programului de transplant pulmonar la Medizinische Hochschule Hannover din Germania, cea mai mare clinică de transplat pulmonr la ora actuală, unde, anual, se efectuează, aproximativ 130 de intervenţii chirurgicale de transplant pulmonar. Doctorul Tudorache are o experienţă fabuloasă. Apoi, din echipă fac parte chirurgi, eu, (n.r. dr Narcis Copcă), doctorul Stroescu,  la anestezie şefă este doctorul Laura Popa. De asemenea, din echipă fac parte doctorii Dragoş Bumbăcea şi Balea de la Colentina, pneumologi, care sunt în parteneriat cu noi. Ei sunt cei care îi evaluează şi îi monitorizează pe pacienţi.
Vreau să precize că, în scurt timp, vom avea compartimentul propriu de pneumologie şi vom asigura vizita pacienţilor post-transplant.

Cine este primul pacient înscris pe lista de aşteptare pentru transplantul pulmonar?
Este un bărbat, suferind de emfizem pulmonar, brohnopneumopatie cronică obstructivă. Nu am emoţii pentru el din punct de vedere chirurgical, deoarece echipa pe care am menţionat-o, exact în această formula va opera la Bucureşti, după ce a realizat deja mai multe intervenţii chirurgicale de transplant pulmonare la Hanovra.

Şi, acum, acest pacient este în aşteptarea unui plămân  compatibil...
Exact. Ca la orice transplant de organ solid se iau în calcul multe date: de sânge, imunologice, inclusiv mărimea organului. Nu putem pune un plămân foarte mare într-un spaţiu mic. Dar, repet, mai aşteptăm şi finanţarea de la Ministerul Sănătăţii.

Să ne imaginăm că avem şi finanţarea, şi un plămân compatibil, când puteţi face transplantul?

De ce nu, chiar săptămâna viitoare. Este în funcţie de donor...

Şi de finanţare, cum aţi spus-o dumneavoastră. Cât costă la noi, un transplant de plămân?

Comparativ cu preţurile din Germania, la noi sunt mai mici. În Germania, costurile pleacă de la sub 100.000 de euro pentru un transplant simplu, fără probleme colaterale, şi ajung la 3 – 400.000 de euro. Noi am făcut calculele şi am ajuns la un preţ de aproximativ trei ori mai mic. Am ajuns la un preţ mediu de 100.000 de euro pentru un transplant pulmonar şi chiar mai puţin. În acest sens, demersurile sunt făcute şi sper într-un sprijin din partea Ministerului Sănătăţii.

Ce nu am putut rezolva este un banal aviz pentru a avea 5-6 kilograme de celsior, singura substanţă în care se poate transporta plămânul şi care costă aproximativ 70 de euro un kilogram. Mărturisesc că pentru primul pacient această substanţă a fost adusă cu cu geanta frigorifică de însuşi şeful programului de transplant pulmonar de la Hanovra, dr. Tudorache. Dar noi avem nevoie de acestr aviz, adică un simplu "da" pe o foaie de hârtie.

Câte intervenţii chirurgicale de transplant intenţionaţi în acest an?
Între 4 şi 5. Noi sperăm să ne încadrăm în finanţarea de la Ministerul Sănătăţii şi ca pacienţii să nu prezinte complicaţii. Oricum, costul este de două-trei ori mai mic comparativ cu Germania şi Austria.

Domnul doctor, care este speranţa de viaţă a pacientului cu transplant pulmonar?
Este ca şi la pacientul cu transplant hepatic, de zeci de ani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră