Stare de urgenţă naţională din cauza microcefaliei la nou-născuţi. Cauza: înţepăturile de ţânţari

13 Noi 2015
Stare de urgenţă naţională din cauza microcefaliei la nou-născuţi. Cauza: înţepăturile de ţânţari
Ministerul Sănătății din Brazilia a decretat "starea de urgență națională" din cauza creşterii alarmante a numărului nou-născuților veniţi pe lume cu microcefalie în nord-estul țării, transmite AFP. Fenomenul a fost semnalat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Din cauza acestei anomalii congenitale manifestate în timpul sarcinii, bebelușul se naște cu cutia craniană mai mică decât cea normală, ceea ce prejudiciază dezvoltarea intelectuală.

"De la începutul anului, 141 de cazuri suspecte de microcefalie au fost înregistrare în 44 de localități din statul Pernambouc față de 10 pe an, în anii precedenți", a declarat ministrul sănătății, Marcelo Costa e Castro. Potrivit autorităților medicale, alte cazuri au fost semnalate în statele vecine Paraiba, Rio Grande do Norte et Sergipe.

Ce este microcefalia
Microcefalia este o boală severă, caracterizată prin dimensiunea foarte mică a craniului în cazul nou-născutului, ceea ce îi afectează capacitatea intelectuală. Potrivit statisticilor, doar 15% dintre copiii cu microcefalie au o inteligenţă normală. În general, aceşti copii au speranţă de viaţă scăzută.

Principalele cauze ale acestei boli sunt: malformaţii cromozomiale (sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18 etc.), infecţii maternale virale (toxoplasmoza, infecţia cu citomegalovirus, pojar), abuzul de alcool, droguri în perioada sarcinii, diabetul maternal, intoxicaţii cu mercur etc.

Potrivit autorităților braziliene, o altă cauză a acestui fenomen pare să fie virusul "zika", transmis de înțepătura țânțarului Aedes aegypti, a cărui prezență a fost semnalată în cursul primului semestru al anului 2015.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră