Meningită la Brașov: Un adolescent a decedat. Opt minori sunt suspecți. Se așteaptă confirmarea laboratorului!

16 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Meningită la Brașov: Un adolescent a decedat. Opt minori sunt suspecți. Se așteaptă confirmarea laboratorului!

Un adolescent de 17 ani a murit, miercuri noaptea la Spitalul Clinic de Copii, de meningită, probele fiind trimise la Institutului Matei Balș din București.  Alți opt minori sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase  cu suspiciune de meningită, fiind în afara pericolului, au anunțat, vineri, reprezentanții autorităților sanitare din județul Brașov.

În legătură cu tânărul decedat, managerul Spitalului Clinic de Copii, Liviu Muntean, a precizat: "A fost internat și foarte, foarte repede starea lui s-a degradat de la o oră la alta. A fost transferat la Terapie Intensivă și, în câteva ore, în ciuda tuturor manevrelor de susținere a funcțiilor vitale, a decedat. A fost ceva absolut fulminant, de aceea bănuielile noastre se îndreaptă către o meningită. Deocamdată nu știm de ce etiologie. Probele au fost transmise la Institutul Matei Balș din București, autopsia s-a făcut la Serviciul de Medicină Legală Brașov și așteptăm să ne vină rezultatele. Fiind o moarte survenită în câteva ore am anunțat și Poliția".

Ceilalți opt copii suspectați de meningită sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov.  
"În acest moment în spital se află internați un număr de opt copii. Doi au tabloul tipic de infecție sistemică de meningo-cocemie, dar încă nu avem izolată bacteria. Avem date de laborator și clinice mai ales, care pledează pentru meningo-cocemie, dar nu avem confirmarea laboratorului. Cel mai probabil rezultatele vor apărea în această seară. Ceilalți șase pacienți nu aș putea spune că au tabloul tipic de meningită, au semne de meningită la debut eventual. Ei s-au prezentat la spital cu febră, frisoane, dureri de cap și amețeli, dar nici unul nu a avut semne certe clinice de dureri de ceafă care pune diagnosticul de meningită. Joi și vineri patru medici ai spitalului nostru au consultat 135 de tineri cu vârste între 17-22 de ani", a precizat managerul spitalului, Ramona Ionescu.
Acești tineri au ajuns la spital după ce au participat la o petrecere de majorat în localitatea Tărlungeni.
 

Meningita
Meningita este o boală infecțioasă, caracterizată prin inflamarea meningelor, membrane care acoperă creierul și coloană vertebrală, provocată în majoritatea cazurilor fiind virală sau bacteriană. De obicei, meningita este cauzata de virusuri sau bacterii – Neisseria meningitidis (meningococ) și Streptococcus pneumoniae (pneumococul). Infecțiile meningococice sunt mai frecvent diagnosticate la copii, adolescenți și tineri, dar și la persoane vârstnice sau cu sistem imunitar slăbit. 

Principalele simptome asociate cu meningita sunt: durere în zona cervicală, durere de cap, dureri musculare, gât înțepenit, febră, frisoane, somnolență, vărsături, fotofobie.  Infecția poate evolua rapid, poate fi letală, motiv pentru care este necesară consultarea medicului în cel mai scurt timp pentru precizarea diagnosticului și administrarea tratamentului corect.

Prevenția constă în administrarea unor vaccinuri: împotriva porajului, oreionului și rubeolei, împotrvia varicelei, anti Haemophilus influenzae de tip B. Chiar dacă nu toate tipurile de meningită pot fi prevenite prin vaccinare, totuși vaccinarea este o modalitate de profilaxie.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră