OMS: Costurile tratamentelor inovatoare, o povară pentru sistemele de sănătate din țările Europei Centrale și de Est

02 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
OMS: Costurile tratamentelor inovatoare, o povară pentru sistemele de sănătate din țările Europei Centrale și de Est

Studiul evidențiază faptul că tratamentele inovatoare sunt eficiente, redau speranța milioanelor de bolnavi, dar reprezintă o povară financiară.

O analiză a prețurilor pentru două medicamente ale companiei farmaceutice americane Gilead, realizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și publicată marți, a constatat că, în timp ce prețurile din Statele Unite au fost mai mari exprimate în dolari, în unele părți ale Europei s-a plătit în mod considerabil mai mult, calculat la paritatea puterii de cumpărare (PPC), metodă folosită pentru a calcula o rată de schimb alternativă între monedele a două țări la coșuri similare de mărfuri.

Prețul ajustat la PPC în Polonia al unei cure de tratament cu Harvoni de la Gilead a fost de 118.754 de dolari, față de 72.765 de dolari în Statele Unite ale Americii, ceea ce ar reprezenta 190,5% din bugetul total pentru medicamente al țării pentru a trata toți pacienții polonezi, conform studiului OMS.

Un alt medicament al Gilead, Sovaldi, a avut un preț nominal similar atât în Norvegia, cât și în Slovacia, dar calculat pe o bază PPC, a fost peste dublu în Slovacia.

Analiza a fost publicată în revista PLoS Medicine.

Gilead spune că prețul tratamentelor sale reflectă valoarea lor clinică, economică și de sănătate publică, argumentând că sunt rentabile pe termen lung.
Suzanne Hill, director OMS pentru medicamentele esențiale, autorul principal al studiului, și colegii săi nu pun la îndoială valoarea medicamentelor, dar susțin că, dacă nu se reduc prețurile, multe țări nu vor fi capabile să le asigur, în așa fel încât să scadă povara financiară reprezentată de costurile pentru tratamentul hepatitei C.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră