Manechinele prea slabe din Franţa, obligate să vină cu certificat medical că sunt sănătoase

18 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Manechinele prea slabe din Franţa, obligate să vină cu certificat medical că sunt sănătoase

Conform legii, fotomodelele trebuie să obțină un certificat medical care să ateste că starea lor de sănătate "evaluată în special în ceea ce privește indicele de masa corporală, este compatibilă cu profesia".

Legea mai prevede că imaginile prelucrate digital prin care o siluetă este subţiată sau îngroşată trebuie să conţină precizarea că au fost editate. Încălcarea legii se pedepseşte cu 6 luni de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro.

O formă a anterioară a proiectului de lege a declanşat proteste în industria modei deoarece impunea fotomodelelor un indice minim de masă corporală. În final, parlamentarii francezi au convenit să-i lase pe medici să stabilească dacă un fotomodel este prea slab, luând în considerare o serie de criterii, printre care vârsta, sexul şi forma corpului.

De asemenea, în versiunea anterioară, erau pasibilii de închisoare până la un an admnistratorii de site-uri care încurajau anorexia şi bulimia. Măsura e fost eliminată din textul final al legii, adoptată joi de camera inferioară a Parlamentului francez.

În Franţa, aproximativ 40.000 de persoane, majoritatea adolescente, suferă de anorexie nervoasă, o boală de nutriţie cu o rată de mortalitate ridicată.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră