SUA: Mâna artificială care simte când este atinsă (VIDEO)

16 Sep 2015
 SUA: Mâna artificială care simte când este atinsă (VIDEO)
Cercetătorii americani au anunţat că au reuşit să doteze un bărbat de 28 de ani, amputat şi paralizat, cu o mână artificială, capabilă să simtă cînd este atinsă, scrie Sciences et Avenir. Această proteză de excepţie a fost realizată de un laborator de cercetare a Ministerului Apărării al SUA. Anunţul acestei performanţe medicale a fost făcut vineri, 11 septembrie 2015.

Această performanţă este posibilă cu ajutorul legăturii la cortexul senzorial al pacienţilor cu electrozi legaţi la mâna artificială.

Nu este o premieră, deoarece în 2014 a fost realizat un membru artificial dotat cu un sistem senzorial testat cu succes.

La prima serie de teste, cercetătorii americani au atins uşor fiecare deget al mâinii artificiale a pacientului, care era legat la ochi pentru a nu vedea care deget este atins. În aproape 100% de cazuri, pacientul a reuşit să identifice care dintre degete erau atinse.

La un moment dat, în loc să ating un deget, cercetătorii au decis să apese două dintre ele, fără a-l avertiza pe pacient, explică Justin Sanchez, care a coordonat programul „Revoluţia protezelor”. „El a reacţionat plăcut, întrebând dacă mai este cineva care vrea să se joace cu el. Aşa am ştiut că senzaţiile pe care le simte în mâna artificială erau aproape naturale”, a adăugat M. Sanchez. De notat că proteza poate, de asemenea



Alte stiri din Sanatate

Ultima oră