Israel, prima țară din lume care administrează a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 la persoanele peste 50 de ani

17 Aug 2021 | scris de A.V.
Israel, prima țară din lume care administrează a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 la persoanele peste 50 de ani

Israelul o ține tot într-o premieră. Nu doar că a reușit să aibă cea mai mare rată de vaccinare a populației împotriva COVID-19, dar demonstrează acum cu cifre că vaccinurile COVID sunt eficiente. Mai mult, a devenit prima țară din lume care administrează a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 la persoanele cu vârste peste 50 de ani.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății israelian, vârstnicii nevaccinați prezintă de peste cinci ori mai mare riscul de a experimenta un caz sever de COVID-19 decât cei imunizați.

Numărul infecțiilor cu noul coronavirus este în Israel de 934.896, iar al deceselor  cauzate de COVID-19 este de 6.622.

Începând cu 8 august, Israelul a înregistrat 85,6 cazuri severe de COVID-19 la 100.000 de persoane în rândul celor nevaccinați cu vârsta peste 60 de ani, comparativ cu 16,3 la 100.000 de persoane din rândul celor complet vaccinați.

În cazul persoanelor cu vârsta sub 60 de ani, rata formelor severe de COVID-19 în rândul persoanelor nevaccinate a fost de 1,4 cazuri la 100.000 de persoane – de 2,8 ori mai mult decât 0,5 la 100.000 în rândul celor care au primit două doze de vaccin.

În cazul celor cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, există 43,4 cazuri la 100.000 dintre cei nevaccinați, spre deosebire de doar 6,5 pentru cei complet vaccinați. Acest lucru crește la 65 pentru nevaccinați și, respectiv, 16 cazuri pentru vaccinații cu vârsta cuprinsă între 70-79 și la 227,8 și  respectiv 33,1 pentru cei cu vârste între 80-89.

Prof. Ran Balicer, președintele grupului de experți israelieni pe COVID-19, a declarat că „nu există nicio îndoială” că persoanele care nu sunt vaccinate prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli severe din cauza COVID-19.

„Când te uiți la israelieni cu vârsta peste 60 de ani și examinezi ratele de forme severe – nu cifre, rate, ceea ce înseamnă numărul de cazuri de COVID-19 pe un anumit număr de populație – atunci ceea ce vezi este că printre cei care nu sunt vaccinați, există o rată considerabil mai mare de forme severe decât în ​​rândul celor vaccinați ”, a explicat prof. dr. Balicer.

,,Deși eficacitatea vaccinului COVID-19 s-ar putea să fi scăzut oarecum în ultimele luni, cei care sunt vaccinați sunt protejați de cinci până la 10 ori mai mult decât cei care nu pot sau nu doresc să primească vaccinul”, a declarat prof. Nadav Davidovitch, directorul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Ben-Gurion și șeful Asociației israeliene a Medicilor din Sănătatea Publică.

Medicii israelieni spun că e posibil ca varianta Delta mai infecțioasă să aibă, de asemenea, un impact asupra incidenței cazurilor grave. În SUA, varianta Delta – inclusiv subtipurile sale – reprezintă în prezent peste 90% dintre toate cazurile raportate în fiecare zi. În România, tulpina Delta a apărut în 80% din cazuri la persoane nevaccinate, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, fiind confirmate până acum peste 300 de cazuri cu această tulpină.

Israelul a început să ofere cea de-a treia doză de vaccin celor cu vârsta peste 50 de ani, după ce directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash, a acceptat recomandarea unui grup consultativ guvernamental de experți în sănătate. Personalul medical și cei cu boli subiacente, precum și deținuții și gardienii, vor fi, de asemenea, eligibili pentru rapel.

Luna trecută, Israelul a devenit prima țară din lume care a început să administreze cea de-a treia doză de vaccin celor care au peste 60 de ani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră