Premieră: Transplant de ficat la Institutul de Hepatologie din Iaşi

22 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră: Transplant de ficat la Institutul de Hepatologie din Iaşi

"Am căutat să depășim dificultățile operatorii. Echipa de la Iași e pregătită din majoritatea punctelor de vedere pentru transplantul hepatic. Sperăm ca numărul de operații de transplant hepatic să crească în centrul universitar Iași", a spus sprof. dr. Irinel Popescu.

Dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Rrgional de Transplant, a explicat, joi, că "a fost o donatoare de 46 de ani, cu anevrism rupt. S-a făcut prelevare la Moinești. A fost o prelevare complexă. Au fost prelevați plămânii de o echipă venită din Olanda. De asemenea, s-a efectuat o prelevare de cord, de ficat. Acesta a fost transplantat la Iași, operația decurgând fără probleme. Pacientul beneficiar este stabil, evoluția sa post-operatorie fiind favorabilă. De asemenea, s-a efectuat prelevare de cornee, care este tot la Iași. Unul dintre rinichii prelevați a fost transplantat la Iași, cel de-al doilea la București. S-a făcut prelevare de piele și țesut, care au fost trimise la București".

Profesorul Carol Stanciu a declarat că beneficiarul ficatului este un vechi pacient al Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie.

"Beneficiarul este un bolnav a cărui stare s-a degradat în timp. Zilnic, ne suna pentru a afla dacă nu s-a găsit un ficat și pentru el. Au fost opt ore petrecute în sala de operație de o echipă minunată de medici din Iași și din București. Acum pacientul vorbește, este bine. Operația este o realizare extraordinară atât pentru medici, cât și pentru pacient", a declarat presei profesorul Carol Stanciu.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră