HIV/SIDA: În ultimii doi ani, cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabile a crescut cu aproape 30%.

03 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
HIV/SIDA:  În ultimii doi ani, cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabile a crescut cu aproape 30%.

 

"La nivel național, din cele 698 de cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA identificate în anul 2015 au fost depistate 370 de persoane infectate cu HIV și 328 de persoane diagnosticate cu SIDA. De asemenea, din numărul total de pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA, în cursul anului 2015, s-a înregistrat un număr de 168 decese",precizează Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş".

În judeţul Ilfov au fost depistate 280 de cazuri de HIV/SIDA.

"Conform monitorizărilor, în județul Ilfov au fost depistate cele mai multe cazuri de infecție cu acest tip de virus — 280 de persoane, iar cele mai puține în județul Covasna — un singur caz.

Din numărul total de cazuri noi identificate pe parcursul anului trecut, 27% sunt femei, iar 73% bărbați. Deși calea de transmitere cea mai des întâlnită continuă să fie cea heterosexuală (peste 50% dintre cazuri, în scădere față de anul 2007, când procentul se ridica la aproape 78%), consumul de droguri injectabile reprezintă calea de transmitere cu cea mai îngrijorătoare evoluție din ultimii ani", precizează INBI "Matei Balş".

Potrivit sursei citate, dacă în anul 2010, rata de infecție cu HIV se situa sub procentul de 3%, în numai doi ani cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabilea crescut cu aproape 30%.

Cu toate că, în prezent, valoarea procentului de transmitere a HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoasă a scăzut la 20%, medicii specialiști atrag atenția asupra riscurilor și efectelor nocive la care se expun persoanele din această categorie, în special tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

Marijuana, etnobotanice

Marijuana este tipul de drog cel mai des folosit de consumatorii seropozitivi, în anul 2015.

Astfel, 30% dintre aceste persoane consumă marijuana, substanță care face parte din categoria drogurilor ușoare și care dăunează memoriei și capacității de concentrare.

Al doilea cel mai consumat tip de drog sunt etnobotanicele — 20%, droguri sintetice cu nenumărate efecte, printre care apariția halucinațiilor, atacurile de panică sau comportamentul agresiv.

"În contextul evoluției infecției cu HIV prin consumul de droguri injectabile, INBI "Matei Balș" a organizat, în parteneriat cu Asociația Carusel, în luna februarie a acestui an, o serie de activități de informare pentru persoanele de etnie rromă, consumatori de droguri pe cale intravenoasă. Medici specialiști din cadrul institutului au discutat cu zeci de persoane din această categorie de risc despre factorii de risc și prevenirea infecțiilor cu HIV, respectiv cu virusurile hepatice B și C, importanța testării și integrarea socială a acestora", informează sursa citată.

Activitățile de informare fac parte din campania națională de testare, informare, comunicare și educare "H-Alert" demarată de INBI "Matei Balș" în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA, Fundația Parada și Romanian Harm Reduction Network.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră