Performanţă: Dublă mastectomie şi reconstrucţie mamară, totul într-o singură intervenţie chirurgicală, realizată cu robotul

13 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Performanţă: Dublă mastectomie şi reconstrucţie mamară, totul într-o singură intervenţie chirurgicală, realizată cu robotul


Anne Ricou a mărturist în faţa camerelor France 2 că nu regretă nici o clipă alegerea făcută. La 1 decembrie, ea a fost programată la o intervenţie chirurgicală de excepţie la Institutul Gustave-Roussy Villejuif (Paris): o dublă mastectomie preventivă, urmată imediat de reconstrucţie mamară. Pacienta, în vârstă de 39 de ani, a fost inclusă într-un protocol unic al Institutului Gustave-Roussy Villejuif. Intervenţia a fost posibilă şi prin folosirea unui robot chirurgical, Da Vinci Xi, şi a unei noi metode, pusă la punct de doctorul Benjamin Sarfati, chirurg plastician, care a răspuns mai multor întrebări pentru France2.
Nu este prima intervenţie în care a fost folosit robotul Da Vinci, spune dr. Sarfati. El a mai fost folosit în chirurgia neurologică sau ORL.

Dar nu avea autorizaţia CE pentru a fi utilizat în chirurgia mamară. Pentru aceasta s-au făcut toate demersurile şi, în noiembrie 2015, Agenţia Naţională a Medicamentului din Franţa (ANSM) a primit răspuns pozitiv pentru un protocol în care erau incluse 35 de paciente.

Două dintre ele au fost operate între 1 şi 15 decembrie: una cu o dublă mastectomie cu robotul, alta, cu o mastectomie clasică pe o parte, tot cu robotul. Ambele paciente sunt mulţumite de rezultat.
Doctorul Benjamin Sarfati spune că, în timpul intervenţiei chirurgicale pentru o dublă mastetocmie, medicii s-au servit şi de cele trei braţe articulate ale robotului, din care unul cu cameră. S-au făcut trei mici incizii în zona axilei, pentru a se pătrunde în sân. S-a insuflat aer pentru îndepărtarea pielii de pe glanda mamară, apoi s-a efectuat disecţia. Pentru extragerea glandei, s-a desprins de muşchiul pectoral şi s-au folosit de primele două incizii pentru a fi scoasă. Imediat, s-a trecut la implantarea protezei pentru reconstrucţie.

Prin această tehnică, ambele paciente au rămas cu cicatrici de circa cinci centimetri, în loc de 15-20 cm, în cazul unei operaţii clasice. De asemenea, această metodă reduce riscurile de infecţii, deoarece cicatricile nu mai ating direct proteza. În versiunea clasică, cu incizii pe sân, sunt posibile complicaţii post-operatorii.

Această tehnică operatorie se adresează pacientelor care au o mutaţie genetică de natură să mărească riscul de cancer mamar - aşa cum a fost cazul actriţei Angelina Jolie -, sau pacientelor care au o tumoră de mici dimensiuni, plasată la o anumită distanţă de areolă şi de mamelon.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră