Gripă: Un vaccin în doze mari pentru salvarea persoanelor afectate de boli cronice

25 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Gripă: Un vaccin în doze mari pentru salvarea persoanelor afectate de boli cronice

Extinderea recomandării vaccinului contra gripei în doză mare adulților, cu vârste între 50 și 64 de ani, suferinzi de boli cronice ar putea salva multe vieți, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Pittsburgh, autori ai unui studiu publicat în revista Vaccine, transmite doctissimo. 

Cercetătorii sunt pe punctul de a lansa studiie clinice pentru a analiza eficiența vaccinului trivalent în doză mare, comparativ cu vaccinul cvadrivalent standard, folosit în prezent, care îmbunătățește cu 24% protecția vaccinală în cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani. De aproape patru decenii, vaccinurile antigripale asigură protecție contra a trei sușe. Vaccinuri antigripale, numite trivalente, sau VAT, protejează contra a două sușe A și o sușă B ale virusului gripal.

Un vaccin trivalent în doză mare este folosit, în prezent, în SUA în cazul persoanelor în vârstă. Concentrația acestui vaccin în antigene este de patru ori mai mare comparativ cu vaccinurile disponibile în Franța, iar prețul lui este dublu față de cel standard, subliniază specialiștii în domeniul gripei. Pentru moment, nu sunt recomandări legate de folosirea acestui vaccin în Franța.

Cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh din SUA sugerează extinderea recomandărilor acestui vaccin în cazul persoanelor cu vârste între 50 și 64 de ani, suferinde de boli cronice cum sunt cele pulmonare, cardiace, diabet sau cancer. Astfel, ei au în vedere lansarea studiilor clinice pentru a analiza eficiența vaccinului trivalent în doze mari, comparativ cu vaccinul cvadrivalent standard administrat în prezent, care îmbunătățește cu 24% protecția vaccinală în cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, potrivit studiului. 

În susținerea noilor recomandări legate de sănătatea publică, studiul are în vedere raportul cost-beneficii ale acestui vaccin. Pe baza calculelor, ar trebui, pentru a justifica o asemenea suplimentare a cheltuielilor, ca vaccinul în doze mari să furnizeze o protecție superioară cu cel puțin 18% comparativ cu vaccinul standard.

Această recomandare vine într-o perioadă când, în Franța, a fost publicat un alt studiu, finanțat de ANSM, Agenția medicamentului, care subliniază riscul potențial pentru sănătate legat de prezența aluminiului în vaccinuri, în contextul unui climat de neîncredere legat de vaccinuri.

Totuși, nu trebuie uitat că, în fiecare iarnă, gripa vine oricum, în general, în luna noiembrie sau decembrie și că face numeroase victime, până primăvara, când se încheie sezonul gripal.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră