Liber la gripă! Anual, în lume, între 250.000 şi 500.000 de oameni mor din cauza acestei infecţii respiratorii

13 Oct 2015
Liber la gripă! Anual, în lume, între 250.000 şi 500.000 de oameni mor din cauza acestei infecţii respiratorii
 În fiecare an de la jumătatea lunii octombrie până la sfărşitul lui martie, vorbim despre gripa sezonieră. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, gripa sezonieră provoacă între 3 şi 5 milioane de boli grave şi, la nivel global, este cauza a 250.000 – 500.000 de decese.

Dar ce este gripa sezonieră?

Gripa comună sau influenza este o infecţie respiratorie sezonieră de origine virală. Trei tipuri de virusuri pot fi responsabile de această infecţie respiratorie: A, B, C. Problema este că aceste virusuri se modifică în fiecare an, în special virusurile tipul A şi B, adică virusurile care sunt răspunzătoare de epidemiile gripale anuale. Faptul că virusurile gripale se modifică explică de ce vaccinul conceput să răspundă la gripa din sezonul anterior nu mai asigură protecţie în sezonul gripal următor. În sezonul gripal 2014 şi 2015, tocmai din cauza mutaţiilor rapide ale tulpinilor virale, vaccinul anti-gripal a avut o eficientă redusă. Trebuie ştiut că formula vaccinului contra gripei sezoniere este decisă cu aproape un an înainte. Experţii prognozează care vor fi suşele predominante, în aşa fel încât laboratoarele farmaceutice să-şi poată organiza fluxul de producţie a vaccinului. Tocmai de aceea, unele vaccinuri sunt mai eficiente comparativ cu altele. Specialiştii promit că vaccinul contra gripei 2015-2015 asigură un grad mai mare de protecţie, peste 60%, cu diferenţe legate de vârstă şi comorbidităţi.

Gripa sezonieră se caracterizează prin febră mare, instalată brusc, asociată cu dureri musculare şi articulare, pe fondul unei stări de oboseală generală. Sunt posibile tuse seacă, dureri în gât, scurgeri nazale şi dureri de cap.

Specialiştii ne recomandă să ne vaccinăm aceasta fiind cea mai eficientă metodă de protecţie contra acestei infecţii respiratorii. Întrucât cu cât este mai mare numărul persoanelor vaccinate cu atât scade riscul epidemiei. În primul rând, vaccinul este indicat persoanelor considerate la risc: persoanele cu vârste peste 65 de ani, cu suferinţe care slăbesc sistemul imun (boli cardiovasculare, renale, hepatice, sanguine sau metabolice ...), femeile însărcinate, obezii, copii.

Perioada de incubaţie a virusului este de între o zi sau două. Gripa este foarte contagioasă şi se transmite inter-uman prin secreţiile răspândite de persoana gripată atunci când vorbeşte, tuşeşte sau strănută. De asemenea, poate fi transmisă prin mâini sau obiecte contaminate, prin contactul cu persoane infectate. Suntem mai expuşi gripei în mijloacele de transport în comun, centre comerciale, birouri, în general, în spaţii închise, aglomerate şi neaerisite.

Epidemia de gripă sezonieră deja a trecut în emisfera sudică. Şi se poate face o schiţă a sezonului gripal în emisfera nordică, în care, pe baza informaţiilor care le avem la această oră, vaccinul anti-gripal se dovedeşte eficient.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră