Ger: Cu fiecare grad Celsius care coboară în termometru, creşte riscul de infarct cu 2%

25 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Ger: Cu fiecare grad Celsius care coboară în termometru, creşte riscul de infarct cu 2%

În timpul iernii, cu fiecare grad Celsius în minus, creşte cu 2% riscul de infarct, iar simplul mers prin frig este echivalent cu a alerga o sută de metri, spun cardiologii. Meteorologii ne avertizează că vine un nou val de ger. Cardiologii atrag atenţia că suferinzii de boli cardiovasculare şi fumătorii sunt printre cei mai expuşi riscului de infarct în perioadele geroase.  
Toată lumea ştie că atunci când este ger, organismul nostru îşi mobilizează întreaga energie pentru a face faţă temperaturilor scăzute ale aerului şi pentru a-şi menţine propria  temperatură la 37 de de grade Celsiu. Dar mai puţini ştiu că pentru aceasta inima îşi măreşte frecvenţa bătăilor şi are nevoie de mai mult oxigen. De altfel, frigul este o sursă de deshidratare, ceea ce reduce fluiditatea sângelui, suplimentând efortul depus de inimă. 

Un studiu publicat în revista British Medical Journal arată că pentru fiecare grad în minus, numărul infarctelor înregistrate în următoarele patru săptămâni creşte cu 2%. Riscul cel mai mare de infarct este în următoarele 15 zile de la perioadele geroase. 

Simplul mers pe jos este echivalent cu a alerga 100 de metri, în perioade geroase, spune profesorul Mounier-Vehier, cardiolog la CHU din Lille, preşedintele Federaţiei Franceze de Cardiologie, citat de site-ul topsante. În aceste perioade, cei mai expuşi riscurilor sunt: suferinzii de boli cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, angină), pesoanele care au avut un infarct, au fost operate pe cord, au avut un accident vascular cerebral.

Persoanele cu vârste peste 70 de ani, chiar dacă nu suferă de boli cardiovasculare, fac parte din categoria celor cu risc major în perioadele geroase.  În cazul vârstnicilor, stratul adipos sub-cutanat este mai subţire, ceea ce nu-i ajută în caz de hipotermie. Când corpul nostru nu mai poate  furniza suficientă energie pentru a-şi conserva temperatura proprie, normală apare fenomenul de hipotermie. 
De asemenea, la temperaturi mult sub zero grade Celsius, fumătorii, care mai sunt şi stresaţi, indiferent de vârstă, sunt expuşi riscului de infarct. Î

n cazul acestor persoane este un cumul de factori de risc: tutun, frig, stres. Frigul contractă artera coronară. Tutunul accelerează bătăile inimii, intensificând suplimentar contractarea arterei. Sub atacul celor trei factori, artera se poate bloca total, dacă aceasta are plăci de aterom, ne avertizează cardiologii.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră