Aflaţi de ce peştele este mai bun pentru sănătatea noastră comparativ cu carnea

14 Sep 2015
Aflaţi de ce peştele este mai bun pentru sănătatea noastră comparativ cu carnea
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Goteborg demonstrează că dieta bazată pe peşte este mai bună pentru sănătate ca dieta în care predomină carnea, din cauza bacteriilor prezente în intestinele noastre.

Ştim că un regim bogat în uleiuri de peşte este mai bun pentru protejarea sănătăţii şi evitarea obezităţii, comparativ cu o dietă în care baconul şi carnea roşie sunt predominante. Ştim pentru că aşa spune toată lume. Totuşi, de ce o dietă bazată pe peşte este mai bună pentru organismul nostru, comparativ cu o dietă în care predominantă este carnea.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Goteborg (Suedia) a hrănit două loturi de rozătoare, unul cu peşte, altul cu slănină. Ambele diete au avut un conţinut energetic identic. Cercetătorii suedezi au constatat că dieta cu carne şi dieta cu peşte au reperscusiuni foarte diferite asupra compoziţiei florei intestinale, susţine studiul publicat în revista Cell Metabolism din 27 august a.c.

În principal, în dieta cu carne, marea abseantă este bacteria Akkermansia muciniphila, cunoscută pentru acţiunea ei pozitivă în procesul de luare în greutate.

Mai mult, cercetătorii au vrut să verifice repercusiunile grefei de fecale de la o parte a rozătoarelor la cealaltă. Astfel, transferul de floră intestinală de la rozătoare hrănite cu peşte la rozătoare hrănite cu carne s-adovedit eficient. Rozătoarele au luat mai puţin în greutate şi au prezentat mai puţin fenomene inflamatoare la nivelul intestinelor. Demonstraţia inversă este, de asemenea, elocventă: transferul de floră intestinală de la rozătoarele hrănite cu slănină la rozătoarele hrănite cu peşte arată că la acestea urmă se observă riscul dezvoltării proceselor inflamatoare în intestine. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră