Anticiparea naşterilor premature cu ajutorul unei simple ecografii

26 Sep 2015
Anticiparea naşterilor premature cu ajutorul unei simple ecografii
Cu ajutorul unei simple ecografii, cercetării americani promit să anticipeze riscul de naştere prematură, scrie Sciences et Avenir.

Variaţiile ultrasunetelor ar putea fi un indiciu că femeia însărcinată este în pericol de naştere înainte de termen. Studiul a fost publicat în revista de specialitate Ultrasound in Medicine and Biology. În prezent, este dificil să se anticipeze care sunt femeile însărcinate cu risc de naştere prematură.

Specialişti de la Universitatea din Illinois spun că ecografiile efectuate în cazul femeilor însărcinate în a 17-a până în a 21-a săptămână de sarcină prezintă diferenţe în privinţa undelor ultrasonore. Ei au ajuns la aceast rezultat realizând 240 de ecografii efectuate de 67 de femei în trei etape : la începutul sarcinii, între a 17-a şi a 21-a săptămână şi după a 22-a până în a 26-a săptămână.

Eşantionul restrâns de femei testate impune noi studii. Totuşi, echipa coordonată de doctorul Barbara McFarlin spune că a constatat chiar de la a doua serie de ecografii diferenţe semnificative între sarcinile la risc, comparativ cu celelalte. Explicaţia constă în faptul că energia undelor este atenuată în cursul propagării în ţesuturi. Or, această atenuare ar permite detectarea modificărilor cervicale ale colului uterin într-un mod mai sigur, ca modificările fibrelor de colagen în ţesutul cervical, de exemplu, explică doctorul McFarlin.

La ora actuală, evaluarea lungimii canalului cervical al colului uterin reprezintă indicatorul clinic de anticipare a unei naşteri premature. Femeile cu risc de naştere prematură au colul mai scurt.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră